Podkrovní byt v Turíně člení po rekonstrukci pouze jedna prosklená stěna

Úterý, 3. Listopad 2020 - 0:00
| Napsal:

Celý prostor vyčistit, dispozičně upravit a dostatečně proslunit denním světlem. To byly hlavní úkoly pro italské studio BLAARCHITETTURA, které mělo za úkol proměnit léta nevyužívanou půdu v severoitalském Turíně. Při návrhu využili architekti své prověřené postupy a vytvořili tak vizuálně atraktivní byt, kterému vedle odhalených konstrukcí vévodí velká prosklená stěna.

Podkrovní byt v Turíně, BLAARCHITETTURA - foto © Beppe Giardino
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Alberto Lessan, Jacopo Luciano Bracco
Ateliér BLAARCHITETTURA
Spolupracovníci Thomas Pepino, Mattia Venir, Davide Minervini, Emilia Sanna
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Turín
Datum realizace 2019
Užitná plocha 75.00m2
Poznámka

Foto © Beppe Giardino

Přiznaná tektonika

Základním principem turínských architektů bylo při rekonstrukci půdního bytu maximální očištění půdního prostoru od vestavěných konstrukcí, jeho otevření a prosvětlení. Autoři se museli rovněž vypořádat s nutností zvýšit podchozí výšku, aby mohl být půdní byt využit v celé ploše. Část původních železobetonových průvlaků tak nahradily subtilnější kovové nosníky. Nové zásahy autoři nejen přiznávají, ale navíc je vizuálně zdůrazňují. Ocelové nosníky tak získaly výraznou červenou barvu, stejně jako odhalené rozvody topení. Nové struktury ve stávajícím prostoru jsou tak jasně přiznané, což je princip, jenž turínské studio BLAARCHITETTURA s oblibou uplatňuje i ve svých dalších projektech. Obdobně architekti akcentovali i hlavní nosné prvky, tedy sloupy a průvlaky, které ve své surové betonové podobě dominují celému prostoru.

LBA, půdní byt, TurínPodkrovní byt v Turíně, BLAARCHITETTURA - foto © Beppe Giardino

Ložnice za sklem

S ohledem na půdorysnou plochu bytu o výměře 75 metrů čtverečních nechtěli architekti daný prostor více členit. Do stávajícího objemu tak vložili pouze světle zelený „box“ obsahující koupelnu, obytnou část s kuchyňským koutem pak dělí od ložnicové části pouze prosklená stěna. Černé ocelové rámy vymezující plochu zasklení podtrhují zkosený tvar střechy a díky svým subtilním liniím podporují vnímání půdního prostoru jako celku.

LBA, půdní byt, TurínPodkrovní byt v Turíně, BLAARCHITETTURA - foto © Beppe Giardino

Dostatek světla

Důležitou roli při proměně půdního prostoru na byt pro krátkodobé pronájmy hrálo také osvětlení. A to nejen pomocí správně rozmístěných svítidel, ale především co se týče přísunu přirozeného slunečního světla. To zajišťují nově osazená střešní okna VELUX a dva vikýře prolamující střešní rovinu v místě malých balkonů. Byt působí vzdušně a prostorně i díky použitým materiálům a zvoleným barvám. Bílé omítky i veškerý nábytek dobře odrážejí světlo a jemná barevnost a struktura dřevěné podlahy propojují celý byt do jednoho celku.

LBA, půdní byt, TurínPodkrovní byt v Turíně, BLAARCHITETTURA - foto © Beppe Giardino

Využít potenciál

Rekonstrukce turínské půdy vychází z principů, jež studio BLAARCHITETTURA dlouhodobě uplatňuje. Tvůrčí tým italské architektonické kanceláře se snaží ve svých projektech dokazovat, že nejvyšší úrovně lze dosáhnout i minimálními prostředky, například uplatněním běžných materiálů a za rozumné náklady. Důležité je především vyzdvižení potenciálu prostoru.

LBA, půdní byt, TurínPodkrovní byt v Turíně, BLAARCHITETTURA - foto © Beppe Giardino