Proměna sochařského ateliéru v byt

Úterý, 15. Prosinec 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Tvůrčí tým ateliéru OOOOX vytvořil z prostoru ateliéru nevšední byt, jemuž dominuje střešní prosklení. Celkem stroze vybavený byt s nápaditě vloženým patrem působí luxusně díky použitým materiálům, čistotě a velkorysému prostoru.

OOOOX, Radka Valová, Lenka Míková, Byt na Výšinách - foto © Martin Zeman
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radka Valová, Lenka Míková
Ateliér OOOOX s. r. o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha

Původní stav – jedná se o řadový sochařský ateliér ve dvoře letenské zástavby. Jedním z významných sochařů, který v tomto prostoru tvořil, je Josef Mařatka. Modelem pro bustu mu zde v letech 1918 – 1919 seděl první prezident Československa T. G. Masaryk. Původní ateliér tvořila jedna převýšená místnost s navazujícím zázemím skladu a toalety. Prostor ateliéru byl prosvětlen střešním oknem. Na ateliér navazovala malá zahrádka ve vnitrobloku. Bohužel stav objektu byl havarijní, proto muselo během rekonstrukce dojít k náhradě téměř všech prvků.

Dispozice – nová dispozice ctí původní uspořádání i výšku. Do převýšeného prostoru je usazen obytný pokoj, který je prosvětlen opět střešní ateliérovým prosklením. Do původní hmoty ateliéru je vložena hmota patra, která je z poloviny utopena do interiéru, z druhé poloviny pak přečnívá nad původní střechu. Hmota patra je uskočena od obvodu ateliéru a pohledově je potlačena. Zalomená část pak obsahuje dětský pokoj s velkým prosklením do zadní zahrádky. Díky uskočení hmoty patra vznikla malá střešní zahrádka před koupelnou. Střecha ateliéru je osázena extenzivní zelení. Zázemí je umístěno do stejné pozice jako původní. Vznikly dvě koupelny, ložnice, dětský pokoj a pracovna. Kuchyně s jídelnou je situována pod hmotu patra do snížené části.

Koncept /barevnost /materiály – z exteriéru je hlavní barevný koncept v odlišných odstínech původní a nové hmoty. Původní je ve „špinavé“ šedé se zelenými rámy oken, nová hmota pak v tmavě šedé s okny ve stejném odstínu. V interiéru se uplatňuje pohledový beton a bílé malby s drobnými akcenty metalického antracitového nátěru na rámu ateliérového okna, sloupech a doplňcích.

Kuchyně a jídelna – je tvořena varným ostrůvkem v antracitové barvě. Vysoká část se spotřebiči je zabudována do stěny a sousedí se spíží za posuvnými dveřmi. Nad ostrůvkem je osazena spouštěcí digestoř, k níž tvarově ladí i přisazená svítidla. Nad jídelním stolem je osazeno černé „zmačkané“ svítidlo.

Obývací pokoj – je tvořen pouze velkou knihovnou na celou výšku a křeslem na čtení. Knihovna je koncipována s možností osazení dalších polic do budoucna. Ve spodní části jsou vytvořeny kontrastní antracitové boxy větší hloubky. Pod ateliérovým oknem je osazeno původní svítidlo, a to ve stejném systému – tedy na ocelové lanko, umožňující posun – jako bylo v původním ateliéru.

Ložnice - je s ohledem na minimální nároky klientů velmi jednoduchá, až strohá. Dvě stěny jsou lemovány horním průběžným oknem, jehož výška je daná mírou „utopení“ hmoty patra do hmoty původního ateliéru. Ložnice je tvořena pouze postelí a vestavnou skříní, která v jedné části ukrývá malý pracovní kout.

Koupelna – díky umístění do dispozice vzniklo okno se sníženým parapetem, které zajišťuje přísun denního světla. Naopak lem hmoty ateliéru, doplněný zelení, ponechává koupelně soukromí. Koupelna je provedena v bílé stěrce. Umyvadlo do niky je vytvořeno na zakázku z litého mramoru a lem je opatřen otvorem pro pověšení ručníků. Baterie jsou z broušeného nerezu, sprchová hadice v kombinaci s bílou. V rohu místnosti je proveden shoz na špinavé prádlo přímo do prádelny v přízemí. Spodní koupelna pro hosty je tvořena pouze polootevřeným sprchovým koutem a navazuje na ni technická místnost s pračkou a úklidovou komorou. Zrcadlo nad umyvadlem je opět původní kousek.

Dětský pokoj – disponuje největším oknem pro maximální přísun denního světla, navíc je orientovaný na západ do zahrady. Pokoj je vybaven velkou vestavnou skříní, jejíž dveře jsou provedeny z magnetické tabuloviny.

Doplňky – interiér je vybaven doplňky, které jsou nyní součástí rozšíření služeb zvané LooooX = Luxury by OOOOX.