Prosklené a jednoduché zázemí pro přednášky, výstavy i konference

Středa, 21. Červen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Česká cena za architekturu 2017

V areálu Vily Stiassni v roce 2009 vzniká záměr Národního památkového ústavu v Brně ve spolupráci s Fakultou architektury VUT v Brně vytvořit Centrum obnovy památek architektury 20. století. Pro jeho fungování je potřeba doplnit stávající budovy o novostavbu, která poskytne návštěvníkům potřebné prostory pro výstavy, přednášky a konference. Ta je nyní nominována na Českou cenu za architekturu 2017.

ARCHTEAM, Centrum obnovy památek 20. století – foto © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Milan Rak, Alena Režná
Ateliér ARCHTEAM
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno - Pisárky
Ulice, číslo Hroznova 82/14
PSČ 603 00
Datum realizace 2014
Poznámka

Foto © Filip Šlapal

Kategorie soutěže: 

Budova je navržena jako jednoduchá, lapidární hmota, podélně umístěna při ulici Preslova. Kompaktnost formy je podtržena pevnými betonovými stěnami z černého pohledového betonu s velkými prosklenými plochami. Budova plní také funkci hlavního vstupu do areálu z ulice Preslovy a svým výrazem evokuje dojem "vstupní brány".

Prosklené plochy umožňují neomezený výhled z interiéru na celý areál Vily Stiassni a zároveň umožňují průhled skrze objekt do areálu z ulice. Hmota objektu je dvoupodlažní se vstupy do obou úrovní. Horní úroveň je přístupná z ulice. Vstupuje se na galerii dvoupodlažního foyer, na níž je umístěn pult s informacemi pro návštěvníky, s prodejem knih a občerstvením.

Ve spodní úrovni, přístupné rampou ze zahrady, je foyer s prostorami pro výstavy a zázemí pro návštěvníky umístěné pod galerií. Z foyer je vstup do přednáškového sálu, na který navazuje zázemí sálu a technické vybavení budovy. Obě úrovně foyer jsou propojeny jednoramenným schodištěm a výtahem, které pokračují až na střešní terasu. Terasa nabízí daleké výhledy na Brno.

Nosnou konstrukci tvoří stěny z probarveného černého pohledového betonu a ocelobetonové pilíře. Průčelí do zahrady, které je otevřené přes celou výšku budovy, tvoří sestava ocelobetonových podpor ve tvaru písmene X. Ty mají nosnou a ztužující funkci a zároveň jsou výrazným výtvarným motivem budovy, který překvapí návštěvníky jak při pohledu ze zahrady, tak po vstupu do budovy z ulice.