Protipovodňový rodinný dům z Kalifornie

Pátek, 18. Květen 2012 - 2:00
| Napsal:

Tento protipovodňový dům je elegantní model pro povodňové oblasti v různých zemích. Tvoří jej konstrukce, která zůstává nedotčena i při větších záplavách, tsunami nebo zvýšení hladiny moře.

Katalogový list: 
Ateliér Studio Peek Ancona
Spolupracovníci Renata Ancona
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město Stinson Beach
Datum realizace 2010
Fotoalbum: 

Hybridní prefabrikovaný systém s ocelovými rámy a místními obkladovými materiály je navržen tak, že umožňuje jak úpravy dle lokality, tak celosvětové použití. Modulová přizpůsobivost: centrální konzolový nosník umožňuje budoucí rozšíření a zároveň ochranu a propojení s původní historickou budovou. Dvojitý pozemek totiž obsahuje i první přímořský dům z této ulice, postavený roku 1940. Je zde použit certifikovaný inovativní systém základů, který vyžaduje o 30% méně materiálu než současné protipovodňové domy.

Konstrukce

Kompozitní základy: inovativní systém ocelových kotev, kombinovaný s betonovým krytím zajišťuje využitelnou přízemní plochu pro rekreaci a parkování. Základy jsou dostatečně lehké, že plují v mokrém podloží, ale i dostatečně pevné, aby odolaly náporu vln. Základy jsou tvořeny jak alternativními tak typickými pilíři, které sahají do hloubky 40 stop.

Zámkový horizontální ocelový rám a systém nosníků maximalizují užitný prostor nad úrovní povodní a jsou vynešeny na sloupech odolných vlnám. Rám je prefabrikovaný, dovezený po částech a sestavený na místě. Obvodový ocelový nosník umožňuje vykonzolování nad původní budovu.

Program a data

Malá zastavěná plocha: plocha druhého podlaží má 42 m2 kde 32 m2 tvoří plochy "vypůjčeného prostoru" pro interiéry. 56 m2 flexibilního vnitřního a vnějšího prostoru je pod vykonzolovyným domem.

Vykonzolované druhé podlaží: ložnice, balkon, koupelna a čtyři vyhlídkové plochy se vznáší ve výšce nad základním povodňovým úhlem. Jídelna a obývací pokoj jsou umístěny v půvoodním objektu. Použitím inovativní konstrukce a materiálů byly splněny investorovy požadavky na maximální udržitelnost a ochranu původní stavby.

Materiály

Západní červený cedr tvoří plášť větrané fasády. Jedná se o high-tech aplikaci low-tech obnovitelného materiálu. Vzduch cirkuluje pod obložením, čímž vzniká tepelně izolační vrstva a dešťová bariéra. Cedrové detaily vytvářejí estetický doplněk k eklektickému charakteru rustikální severokalifornské stavby z poloviny minulého století.

Dvoje vysoká skleněná "vrata" jsou zavěšena na vnějšku horního podlaží, čímž zajišťují přirozené větrání, přístup na terasy s výhledem na západ k oceánu a na východ na pobřeží. Okna od podlahy ke stropu jsou pro ochranu před pasivním přehříváním kombinována se střešními přesahy a slunolamy.

Ve verzi prototypu existovaly ještě výsuvné rolovací stěny plnící funkci vlnolamů. Pokud v budoucnu hladina moře stoupne, mohou být využity jako mola pro přístup k lodím.

Vnitřní povrchy jsou tvořeny podlahou ze sušeného bambusu s akcenty modré břidlice a tlumeně zelenými stěnami, které vyvažují teplý cedr a šedivou ocel a zdůrazňují estetiku severního okraje Pacifiku.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s.r.o.