Prvorepubliková Villa Kovács se nadechla k druhému životu

Úterý, 7. Srpen 2018 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Prvorepubliková Villa Kovács v Piešťanech získala svou původní eleganci díky citlivým úpravám slovenských architektů Jaro Krobota a Iva Flimmela. Dům nese jméno po významném stavební podnikateli z Piešťan Alfrédu Kovacsovi, kvůli jeho židovskému původu se však firmy musel vzdát již roku 1941. Stavba dlouhá léta chátrala a tak si rekonstrukce vyžádala mnoho stavebních úprav. I přesto se architektům podařilo zachovat její původní charakter. Mnoho prvků prošlo proto repasí, jiné byly vyrobeny jako repliky původního vybavení.

Villa Kovács, Jaro Krobot, Ivo Flimmel © Katarína Turčanová
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jaro Krobot, Ivo Flimmel
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Piešťany
Ulice, číslo Kollárova ulica, 13, 15
Datum projektu 2016
Datum realizace 2017

Na obnove tohto domu sme pracovali dvaja, každý sme mali iné úlohy, preto aj autorské poznámky sú dve, s dvoma pohľadmi na vec.

Pohled Jaro Krobota

Villa Kovács, ako hlása nápis na fasáde, bola dielom a domovom významných piešťanských stavebných podnikateľov Jozefa Bertu a Alfréda Kovacsa. Neveľký, zato veľmi elegantný dvojpodlažný mestský dom na Kollárovej ulici bol miestom pre dva byty staviteľov, záhradný ateliér bol sídlom firmy. K obnove domu s pohnutým osudom sme pristupovali citlivo a s rešpektom, od začiatku sme to tak cítili. Nielen my, ale aj investor a stavitelia.

Technický stav si vyžiadal viaceré pokročilé riešenia týkajúce sa statiky a ochrany pred vlhkosťou, architektúra naopak prešla iba očistou, s dôrazom na jemnosť a výtvarnosť detailov, ktoré sme sa pokúsili preniesť do dnešného sveta a požiadaviek.

Jedným z motívov obnovy boli výplne otvorov. Z jestvujúcich dverí sa robili kópie, napodobňovali sa aj okná uličnej fasády. Niektoré typické prvky ako kvetináče a svetlíky sa repasovali, z niektorých bolo potrebné vytvoriť kópie – stavitelia napríklad pracne otláčali reliéfy a nápisy na fasáde. Niektoré cenné povrchy boli zachované a prezentované na mieste – takto ostali v pôvodnom stave schody, ich pôvabný zelený keramický sokel, obrazec v terazze na prízemí alebo zábradlia.

Autorsky sme vstúpili iba do okolia. K domu pribudlo kryté parkovanie, poňaté ako ľahký biely pavilón, aký sa snáď hodí do kúpeľného mesta, dvor dostal novú dlažbu, pričom špárorezom a riešením okapových platní sme sa chceli priblížiť elegancii vily. Jestvujúce a výtvarne pôsobiace tehlové ploty sme doplnili nevysokou stenou s pohľadového betónu.

Stavbu realizovala zavedená piešťanská stavebná firma, čo je v kontexte histórie domu podľa mňa pekný moment.

Pohled Iva Flimmela

Budova piešťanského sídla firmy Berta & Kovacs na Kollárovej ulici č.15 bola zrealizovaná v roku 1925. Tento vydarený autorský i realizačný počin bol dielom stavebných podnikateľov Jozefa Bertu (1877-1939) a Alfréda Kovacsa, podľa ktorého nesie objekt meno : Villa Kovacs. Firma sa podieľala aj na výstavbe viacerých objektov v Piešťanoch, ale aj v Trenčíne. Nakoľko však boli Berta a Kováč Židia, bola ich firma v r.1941 zlikvidovaná.

Budova vily prešla za dlhé obdobie od svojho vzniku viacerými necitlivými stavebnými úpravami. Jednou z najbadateľnejších bolo obmurovanie a prekrytie terasy poschodia a „zrovnanie“ nárožia dvorovej fasády podľa prízemia. To viedlo k divnému fragmentu pultovej strechy natlačenej aj s krovom pod jestvujúce okapy valbovej strechy nad poschodím pôvodne pôdorysného tvaru L. Po viacerých štúdiách riešenia sme však túto časť zachovali, nakoľko sa podarilo konečný výzor prispôsobiť celkovému rázu budovy zjednotením fasád a okien.

Pôvodné drevené stropy a krov objektu vily, ktoré už boli v minulosti neodborne menené, boli prehnité a staticky nezodpovedali ich funkcii. Aj kvôli celkovému spevneniu značne popraskanej budovy sme sa rozhodli pre oceľobetónové stropy so stužujúcimi vencami (pri zachovaní pôvodných drevených podláh), ktoré v pôvodnej stavbe úplne chýbali. Taký istý postup bol použitý aj v objekte záhradného ateliéru.

Budova záhradného ateliéru bola „vďaka“ zatekajúcej streche a prístavbám hospodárskych objektov takmer úplne zavlhnutá a bol div, že drevené trámové stropy ešte nepadli. Tento objekt sme museli najprv stavebne vyčistiť, vymeniť krytinu strechy, odstrániť všetky podlahy a stropy, vysušiť a pomocou bentonitových rohoží zvnútra a nopových fólií zvonku stavbu ochrániť pred ďalším vlhnutím.

Nový krov vily kopíruje pôvodný tvar strechy, je však podchodný a staticky prispôsobený pre zateplenie a vnútorné zakrytie sádrokartónom. Je možné ho preto celoročne využívať ako sklad, sú tu tiež umiestnené kotly ústredného kúrenia. Na podlaží pod ním je plnohodnotný byt a na prízemí vznikli kancelárske priestory s kuchynkou a vlastným hygienickým zariadením. V objekte záhradného ateliéru sa zachovala pôvodná náplň : dvojpodlažné kancelárske priestory tiež s vlastnou kuchynkou a hygienickým zariadením.

Dvor sa prispôsobil novej náplni a potrebám : miesto zbúraných hospodárskych prístavkov sa vybudoval vzdušný prístrešok pre parkovanie troch vozidiel a malý sklad záhradných potrieb. Zvyšné parkovacie miesta sú pred budovou záhradného ateliéru, poprípade aj na vydláždenej ploche za hlavným objektom vily. Vjazd je cez automatickú bránu priamo z ulice Kollárova a vydláždenou cestou povedľa vily, popod zachovaný starý smrek.