Studio BIG dokončilo v Kodani soubor sociálního bydlení Dortheavej

Pondělí, 15. Říjen 2018 - 0:00
| Napsal:

V severozápadní části Kodaně vznikl nový bytový dům od jedné ze světově nejproslulejších kanceláří, Bjarke Ingels Group. Modulární stavba nabízí 66 bytových jednotek pro občany z nízkopříjmových skupin. Komplex má sloužit nejen nájemníkům, ale také veřejnosti – součástí projektu je detailně promyšlené řešení veřejného prostoru v blízkosti domu. Na projekt vyhlásila organizace vedená známým urbanistou Janem Gehlem architektonickou soutěž.

Dortheavej Residence, BIG © Rasmus Hjortshøj
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Datum realizace 2018
Užitná plocha 6 800.00m2

Dánsko-americké studio BIG si k několika oceňovaným realizacím v domovské zemi připsalo další projekt. Je jím letos dokončený bytový dům Dortheavej Residence umístěný v původní průmyslové čtvrti z 50. let. Přestože se v okolí nachází stavby rozdílného charakteru, objekt citlivě navazuje na okolí a vytváří křivku kopírující okolní zástavbu.

Ateliér budovu navrhl na základě soutěže vypsané neziskovou organizací Lejerbo specializující se na dostupné bydlení, kterou vede architekt a urbanista Jan Gehl. Díky komplexu v dánské metropoli přibylo 66 plnohodnotných domovů pro nízkopříjmové skupiny. Dispozice bytů se pohybují mezi 60 a 115 metry čtverečními.

big

„Naší ambicí bylo vytvořit dostupné byty od předních světových architektů. Spolu s BIG se nám podařilo vybudovat udržitelné, bezpečné a funkční bydlení v souladu s potřebami obyvatel,“ říká prezident Lejerbo, Jan Hyttel.

Konstrukci bytového domu tvoří prefabrikované modulární buňky pokryté dřevěným bedněním. Díky hlouběji zasazeným modulům mohly u poloviny bytů vzniknout útulné terasy. Buňky naskládané na sobě tak připomínají strukturu šachovnice.

big

Vzhledem k povaze zadání s omezeným rozpočtem zvolili autoři využití mobilní modulární architektury. Rozvážně volili materiály jako beton a dřevo tak, aby nebylo nutné dělat kompromisy v případě prostorového řešení. Přesto ale nechybí prosklené stěny s výhledem na dvorek plný zeleně. Ten je spolu s parkovištěm pro kola volně dostupný veřejnosti.

Projekt má nastolovat nový standard sociálního bydlení, kdy se klade důraz na velkorysou prosvětlenost a výhledy. Bytový komplex poskytuje pohodlné zázemí obyvatelům, současně však oživuje také okrajovou lokalitu města.

big

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.