Studio Perspektiv navrhlo konverzi parkovacího domu na kancelářské prostory

Pondělí, 18. Únor 2019 - 0:01
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Brněnská IT společnost FUNTASTY se nastěhovala do starého parkovacího domu Rozmarýn, jehož konverzi na administrativní prostory navrhlo Studio Perspektiv, které se specializuje na prostředí kanceláří. Architekti využili otevřené dispozice parkovacího domu a pomocí intervencí a materiálů jej transformovali na kreativní kanceláře ušité přesně na míru týmu IT specialistů.

Kanceláře FUNTASY v bývalém parkovacím domě Rozmarýn v Brně, Studio Perspektiv © Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Martin Stára, Ján Antal
Ateliér Studio Perspektiv
Spolupracovníci Andrej Tušan, Kateřina Burešová, Branislav Bašista
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Suma 200 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2017
Datum realizace 2018
Užitná plocha 330.00m2

FUNTASTY, mladá Brněnská IT společnost zaměřená na vývoj mobilních aplikací, nalezla svůj nový domov v unikátní konverzi bývalého parkovacího domu Rozmarýn. Za návrhem pracovního prostředí pro dvaačtyřicetihlavý tým kodérů, developerů a designérů stojí architekti ze Studia Perspektiv.

V kompaktním prostoru, kterým ještě donedávna křižovaly desítky aut denně, vznikla plnohodnotná kancelář bez kompromisů. Realizace komplexně vybaveného kancelářského prostředí, za které by se nemusela stydět ani několikanásobně větší firma, přinesla společnosti FUNTASTY svobodu, flexibilitu a možnost pořádat společenské akce a eventy v prostorné komunitní zóně, kterou bohatě zásobuje firemní kuchyň s výhledem do Kounicovy ulice.

Snahou autorů interiéru bylo pracovat s odkazem parkovacího domu a pozůstatky jeho svérázné estetiky. Krom šikmé vzpěry a ocelového táhla zde po původním účelu objektu zůstal velkorysý prázdný prostor, umožňující volný a otevřený přístup k řešení dispozice. Jednotlivá pracoviště od sebe pocitově oddělují poloprůhledné boxy zasedacích místností. Celistvý a všemi směry průchozí prostor je transformován v soustavu různě exponovaných pracovních zálivů, křižovatek sloužícím ke krátkým poradám, zasedacích místností několika měřítek a míst určených k odpočinku a zábavě.

Technologickým srdcem kanceláře je Device Lab, rafinovaná knihovnička mobilních zařízení, na kterých kodéři a developeři testují vznikající aplikace. Díky promyšlené konstrukci působí tablety a telefony na poličkách jako právě odložené knížky, nikoli jako komplikovaná dokovací stanice, kterou Device Lab ve skutečnosti je.

Tento kultivovaný dialog kontrastů - zdánlivě protichůdných technologických postupů, materiálů a barev, je přítomen na každém kroku. Kombinace studených a teplých odstínů v různých poměrech vytváří spolu s vrstvením průhledných a poloprůhledných konstrukcí iluzí hloubky a dalekých průhledů.

Měkké, hřejivé dřevo smrkových latí a chladná, tvrdá plocha copilitových panelů si mezi sebou občas sice vymění pár ostrých slov, v důležitých záležitostech se však shodnou. Tam, kde je to třeba, vymezují pracoviště a prostory spolupráce, jinde zase spojují komunitu. Nahý a odhalený technologický strop, který jakoby si přes sebe právě přetáhl bílý závoj, mezitím potichu tepe a tluče …

Kancelář je vybavena na míru vyráběným nábytkem, který splňuje vysoké estetické a funkční požadavky klienta, na návrhu stolů se s architekty podíleli čeští designéři z Master & Master. Český design promluvil také do výběru svítidel, komunitní hotdesk osvětlují zavěšená svítidla Whistle od značky Brokis. Kompletní realizace je podtrhnutá grafickým řešením coby vtipně pojatou kronikou společnosti. Svými grafikami a ilustracemi rozzářila novou brněnskou základnu FUNTASTY výtvarnice Karolína Stryková.