"Šuplíkový" projekt: Broukalův statek v Klenovicích

Pondělí, 22. Prosinec 2014 - 0:00
| Napsal:

Přáním investora je rozsáhlá rekonstrukce s novým životem a náplní reagující na dnešní dobu. Nově vznikne rozsáhlý areál, který si klade za cíl přiblížit v maximální míře život na venkově, jaký byl, je...Městskému člověku podat alternativu k dnešní uspěchané době a vytvořit mu prostředí pro maximální relaxaci.

Fotoalbum: 

Nově vznikne ve statku hospoda s vařením (pro místní i rekreanty), krámek nejspíše s pekařstvím, Multifunkční sál (jak pro místní veselice, tak třeba pro semináře, kulturu, školy,...), wellness s vířivkou a masážemi, dílna pro rukodělné práce, v podkroví pak ubytování a byt správce. V areálu pak vznikne stáj pro 2-3 koně, 2 sportovní hřiště se zázemím pro sportovce, jezírko s altánem, rozhledna s horolezeckou stěnou, opičí dráha v korunách staletých stromů obklopující areál, parkoviště.

Urbanistické řešení

Statek se skládá ze čtyř křídel, které v sobě uzavírají rozsáhlý dvůr. Obnova statku ctí historicky dané principy utváření daného místa i celé vesnice. Zachovává v hlavním východním průčelí původní brány - vjezdy do statku, stávající půdorys, tvarosloví. Obytné podkroví se snaží v maximální možné míře zachovat vně původní výraz a jemně dotvořit hmotu statku. Stáj, hlavní symbol venkova, přirozeně odděluje sportovní hřiště na jihu od vlastního statku. Rozvržení areálu, parkové úpravy, chodníčky, jezírko – vše je navrženo s pokorou ve smyslu daný prostor (louku obemklou staletými stromy) dotvořit, ne se vymezovat, ale pokorně doplnit, obohatit.. Proto i parkovací plochy jsou na jihovýchodě voleny skrýt pod koruny stávajících stromů.

Architektonické a dispoziční řešení

Ve východní části, kde se zachovaly ještě obytné místnosti, bude logicky hlavní vstup s recepcí a vstupem do krámku původním vjezdem. V původní stáji s dochovanými klenbami vznikne hospoda se salónkem a vinným sklípkem. Na ni navazuje ze severu krytá terasa s přístřešky nad vodní hladinou. Z původní stodoly vnikne multifunkční společenský sál s s galerií a barem v patře. Sál má vstup jak ze dvora, tak z venku skrz severní křídlo. V severozápadním rohu mezi hospodou a sálem je umístěna kuchyň a sociálky. V jihozápadním rohu statku se umístilo wellness. Do jižního křídla se umístila dílna, technické zázemí a hlavně kryté jeviště pro kulturní život s prostorem pro hlediště přímo ve dvoře. V interiérech bude snahou v maximální míře zachovat a přiznat materiály – v recepci s klubovnou obnažit zdivo a ocelové traverzy kleneb, dále přiznat kámen - zejména nádherné kamenné zdi v prostoru původní stodoly (multifunkční, sál, wellness).

V podkroví, s částečně otevřenými chodbami a pavlačí, jsou pak navrženy pokoje a apartmány s vlastním sociálním zařízením, bytem správce nad vstupní částí východního křídla. Podkroví propojuje s dvorem 3 ocelová schodiště.