Tři v jednom. Rodinný dům Hatley vychází z hospodářských staveb kanadského venkova

Pondělí, 3. Únor 2020 - 12:38
| Napsal:

Na jedné z náhorních plošin kanadské provincie Québec vznikl před dvěma lety neobvyklý dům podle návrhu domácího studia Pelletier de Fontenay ve spolupráci s architektem Françoisem Abbottem. Tvoří ho hned tři identicky tvarované objekty, které svými principy odráží tradici stavení charakteristických pro tento region. 

Rodinnů dům Hatley v kanadské provincii Québec, Pelletier de Fontenay + François Abbott © James Brittain
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Pelletier de Fontenay
Světadíl Evropa
Země Kanada
Město Hatley
Datum projektu 2016
Datum realizace 2018
Poznámka

Spolupráce: François Abbott

Při návrhu rodinného domu Hatley v rurální části kanadské provincie Québec byly pro architekty velkou inspirací stodoly, farmy a jiné hospodářské stavby, které se nacházejí v této krásné krajině. Architekti se zaměřili na konkrétní prvky typické pro tato stavení, které se pak pokusili reinterpretovat abstraktní cestou.

Dům tvoří trojice identicky tvarovaných objektů různé velikosti a orientace, které jsou vzájemně propojeny svými stěnami – ovšem bez toho, aniž by se protínaly. Objekty přitom definuje hned několik klíčových prvků: archetypální tvar domu se sedlovou střechou, dřevěný plášť pokrývající všechny fasády, velká okna a plechová střecha. Díky tomu se architektům podařilo jednotlivé části sjednotit do kompaktního a vizuálně sceleného řešení. 

Název domu Hatley odkazuje na stejnojmennou obec v jižní části Québecu. Dům se skládá celkem ze tří křídel: centrálního společného křídla, hlavního křídla a křídla pro hosty. Interiéry všech tří křídel nabízejí velkorysý prostor otevřený do krovu sahající do výšky až 8 metrů. Dvě menší křídla disponují také dřevem obložené mezaniny nacházející se nad samotnými ložnicemi. 

Dostatečný přístup slunečního světla do vnitřních vysokých prostorů zajišťují jednak velká okna a posuvné prosklené dveře, ale také střešní okna umístěná vždy nad převýšenými prostory. Autoři také dbali na vhodné umístění oken, tak aby nabízely co nejlepší výhledy do krajiny.