V Kuřimi otevřeli novou sportovní halu podle návrhu studia CUBOID architekti

Čtvrtek, 29. Listopad 2018 - 10:23
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V polovině září letošního roku došlo v městečku Kuřim nedaleko Brna ke slavnostnímu otevření nové městské sportovní haly. Odehrálo se tak po 9 letech od veřejné architektonické soutěže, ve které zvítězilo pražské studio CUBOID architekti (druhé místo tehdy porota přisoudila týmu architekta Jana Hendrycha, třetí místo se dělilo mezi brněnské kanceláře Makovský & partneři a Rudiš architekti). Pozemek haly se nachází v rozvojové části města, kde vznikají další sportoviště. Nová sportovní hala nahradila nevyhovující nafukovací halu a zároveň se stala výrazným sportovním majákem svého okolí. Fasádu ocelové konstrukce haly tvoří černé a bílé prolamované plochy, které odpovídají vnitřnímu provozu. V interiéru pak najdeme moderní plochu sportoviště s veškerým zázemím pro uživatele haly.

Sportovní hala Kuřim, CUBOID architekti © Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Aleš Papp, Milan Vít, Magdalena Pappová
Ateliér CUBOID ARCHITEKTI
Stavebník Město Kuřim
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Kuřim
Ulice, číslo Sportovní 5
PSČ 66434
Datum projektu 2009
Datum realizace 2018
Užitná plocha 2 478.00m2
Zastavěná plocha 1 890.00m2

Bílá a Černá

jako barvy Kuřimi,

jako protiklady, které se doplňují,

jako míč,

jako hra...

Sportovní hala vznikla jako součást mozaiky postupně se rozrůstajícího území sportovišť města Kuřimi. Pozemek pro sportovní halu se nachází zhruba v centru tohoto perspektivního území. Také proto bylo záměrem autorů vytvořit dům, odrážející ve svém výrazu svůj účel – dům hravý a zároveň výrazný, který se stane vizuálním symbolem celého sportovního areálu. Návrh haly byl vybrán na základě vítězství v mezinárodní architektonické soutěži v roce 2009.

Objem haly je tak navržen jako kompaktní prolamovaná kra, která svou vnější formou reflektuje vnitřní provoz. Lomy fasád jsou zároveň předěly bílých a černých ploch. Tvar a barevnost vyčleňují stavbu ze svého okolí. Důležitým atributem čelní fasády je dlouhé úzké pásové okno lemující ochoz hlediště, které již z daleka příchozím avizuje život a aktivitu uvnitř domu. 

Jádrem budovy je sportovní plocha o velikosti hřiště pro házenou 40x20 m, světlé výšce 10 m a jednostranným stupňovitým hledištěm pro cca 360 diváků. Sportovní plochu je možno s ohledem na větší flexibilitu pronajímání rozdělit na třetiny pomocí síťových opon spouštěných z prostoru střechy. Provoz budovy je funkčně rozdělen na část pro sportovce ve spodní úrovni -3,5m a na část pro diváky na výškové úrovni vstupní haly s recepcí, která je zároveň společným komunikačním bodem. Na spodní úrovni, přístupné ze vstupní haly po schodišti, jsou vedle vlastní sportovní haly umístěny šatny se sprchami pro sportovce i rozhodčí, bloky toalet a sklady nářadí. Na vstupním podlaží se vedle již zmíněné vstupní haly s recepcí a hlediště nacházejí toalety pro diváky, klubovna s výhledem na sportovní plochu a strojovna přístupná po samostatném schodišti ze spodní úrovně. 

Z hlediska konstrukčního tvoří spodní patro železobetonovou podnož, nad kterou je vztyčena subtilní ocelová konstrukce nadzemních částí haly. Opláštění je tvořeno svisle kladenými hladkými sendvičovými panely. Vnitřní převážně nenosné dělící konstrukce jsou vyzděny z hladkých betonových bloků a sjednoceny bílým nátěrem. Povrchy stěn s vyššími nároky na voděodolnost jsou opatřeny keramickým obkladem. Sportovní podlaha je provedena jako speciální umělý povrch Taraflex na jednoduchém odpruženém roštu, na všech ostatních podlahách je aplikována bezespará epoxidová stěrka. Budova je vytápěna kaskádovým plynový kotlem, hygienické větrání zajišťuje centrální vzduchotechnická jednotka s rekuperací. Osvětlení sportovní plochy je zajištěno systémem lineárních LED svítidel s možností volby rozsahu i intenzity osvětlení sportovní plochy, umožňující i hladinu osvětlení nutnou pro TV přenosy.