Zrenovovaný statek v Českém ráji

Pondělí, 6. Srpen 2012 - 2:00
| Napsal:

Pokud hledáte inspiraci, jak by mohlo vypadat vaše reprezentativní víkendové letní sídlo, určitě si s chutí prohlédnete neobyčejně půvabnou rekonstrukci od ateliéru Gabriely Kaprálové.

Katalogový list: 
Autor Gabriela Kaprálová
Ateliér ASGK Design, s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Jíčín
Datum projektu 2007
Datum realizace 2008
Fotoalbum: 

HISTORIE

Původně zemědělská usedlost se skládá ze tří objektů - vejminku, stodoly a špejcharu. Stodola byla již v 70-tých letech adaptována na rekreační usedlost. Ta však provozně nevyhovovala nárokům majitelů. Původně byly obytné prostory - kuchyň, obývací pokoj a ložnice situovány v 1. podlaží bez přímého kontaktu se zahradou. Přízemí zabírala velká kotelna, garáž, vstupní hala a koupelna.

KONCEPCE

Hlavním úkolem rekonstrukce bylo vizuální a fyzické propojení domu se zahradou. Rekonstrukce proto znamenala radikální zásah do funkčního a prostorového uspořádání celého objektu.

Přízemí (obývací pokoj, kuchyně a zimní zahrada), inspirováno motivem velkých vrat vesnických stodol, je velkoryse otevřeno do obou stran zahrady. Vznikl tak průzor centrální částí domu. Mezi zahradami je výškový rozdíl cca 50 cm, který se odráží v gradaci celého přízemí směrem k východní svažité zahradě.

Dalším z úkolů bylo propojení dvou úrovní 1. patra tak, aby zůstaly zachovány „pruské klenby“ stropu v severní části domu (pravděpodobně bývalé maštale). Členitý prostor tzv. „raumplan“ v obou patrech pracuje s různými světlými výškami jednotlivých částí domu. Z podkroví je umožněn pohled do okolní krajiny průběžným vikýřem po obou stranách sedlové střechy a prostorem kryté terasy, z níž je impozantní výhled na středověký hrad.

Objekt špejcharu byl nahrazen dřevostavbou s novou funkcí – saunou s příslušenstvím a garáží.

EXTERIÉR

Vnější podoba domu je inspirována archetypem stodoly se středním průjezdným traktem. Průjezd však nahradil průzor díky velkorysému prosklení fasád. Pro vnější vzhled byly použity přírodní materiály, které přirozeně splývají s okolní přírodou (střešní krytina - štípaný dřevěný šindel, fasáda „stodoly“ omítka, fasáda špejcharu - dřevěná prkna, chodníky – prkna a pískovcové bloky).

INTERIÉR

V interiéru se snoubí původní motivy (např. dřevěný krov) s nově vloženými. Cílem bylo nalezení rovnováhy mezi jednotlivými prvky, materiály (dřevo, kov, sklo) a barvami (studené a teplé tóny). Skleněné zábradlí galerie a schodiště umocňuje průhled domem. Nábytek interiéru byl realizován na míru dle návrhu architektů.

Projekt vznikl za použití ArchiCADu