Stádo na kolečkách

Úterý, 6. Duben 2010 - 2:00
| Napsal:

Odešel jsem do lesů, poněvadž jsem chtěl žíti rozvážně, střetnouti se s podstatnými věcmi života, a poznati, zda bych se nemohl naučiti tomu, čemu má učiti, a ne abych umíraje teprve si musil přiznati, že jsem nežil. – Henry David Thoreau, Walden čili Život v lesích, 1847

Henry David Thoreau, jeden z prvních environmentalistů a filozof prosazující návrat k přírodě, inspiroval amerického architekta Toma Kundiga z ateliéru Olson Sundberg Kundig Allen Architects k vytvoření Rolling Huts – „stáda na kolečkách“, jak sám přezdívá souboru šesti drobných staveb, které vznikly na louce v údolí Methow Valley ve státě Washington.

„V Sun Valley jsem viděl baskické domky na kolech, které vypadaly jako zakryté vagóny, které si lidé zaparkovali na svém pozemku, aby v nich mohli ubytovat návštěvy,” říká Tom Kundig a částečně objasňuje původ svého nápadu. K tomuto plánu přispěla i skutečnost, že pozemek byl určen pro 14 obytných rekreačních přívěsů, což umožnilo Kundigovi zkonstruovat domky na kolech a získat pro ně povolení jako pro rekreační vozidla. „Podvozky“ umožňují zvednout obytné jednotky tak, aby se otevřel výhled na okolní krajinu v rozsahu 360 stupňů. Dalším aspektem je zachování přirozeného terénu louky a určitě také způsob, jak se bránit pravidelným jarním záplavám na horské louce. Každá z těchto funkcí odhaluje společnou touhu architekta i majitele vytvořit vysoce udržitelný a neinvazivní ekologický vývoj.

Konstrukce každého domku je jednoduchá – kombinuje ocelový skelet opláštěný překližkou, zvenku krytou ocelovými pláty ponechanými přirozenému vlivu počasí. V interiéru není dřevo nijak povrchově upraveno. Prosvětlení zajišťuje v obývací části celoprosklená stěna a vertikální výplně, nad nimiž plave střecha ze sendvičových panelů ve tvaru obráceného nesouměrného V. Nábytek je velmi jednoduchý a často má více funkcí – například překližkové „kostky“ slouží jako stolek, stolička i část postele. Bydlet se můžete nejen na 70 čtverečních metrech uvnitř krabice, ale i na zhruba stejně velké kryté terase.

V interiéru je pouze částečně oddělena ložnicová část od části obývací a chybí v něm toaleta i koupelna. Sprchy jsou umístěny v centrálně umístěné budově nedaleko od „stáda“. Vracíme se tak zpět k Henry Davidu Thoreauovi, který si v roce 1945 postavil velmi jednoduchou lesní boudu, v níž vedl dva roky a dva měsíce skromný život nezávislý na vnějších zdrojích ve snaze dokázat mimo jiné, jak málo stačí k bohatému, autentickému životu a že život v lese je prostředkem spásy před dehumanizačním působením civilizace. Do skutečně asketického života má však pobyt v Rolling Huts hodně daleko.

Více informací na www.rollinghuts.com

Psáno pro časopis Dřevo&stavby 2/2010

Musí se stále ošetřovat? / Budoucnost patří dřevu / O střechách nejen zelených / Řešení (nejen) pro perfekcionistu / Pojďte dál / Letní romantika / Dekorace z přírody