Fasáda z recyklovatelného hliníku od firmy PREFA chrání dům ve vysokohorské oblasti rakouských Alp

Pondělí, 16. Březen 2020 - 0:14
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Hra světla, stínů, odrazů a odlesků. Charakteristické rysy přírodního kamene šedozelené barvy, tzv. serpentinu, inspirovaly původem německého architekta Jana Wernera při návrhu rodinného domu v rakouském Dölsachu. Fasáda novostavby, stejně jako serpentin při jeho nabíjení, rozeznívá z každého úhlu pohledu jiný světelný orchestr. Mohou za to jedinečné zlomy hliníkových prvků světle šedé barvy, které se nikdy neopakují.

Rodinný dům v Dölsachu, Jan Werner © Croce & WIR
Fotoalbum: 

Trvale udržitelná fasáda

Architekt Jan Werner podlehl přírodním materiálům už v ranném dětství. Jak sám říká, ctí nejenom přání a očekávání svých klientů, ale rovněž takzvanou udržitelnost. Přírodní materiály, obnovitelnou energii, ale třeba i recyklovatelné stavební materiály. Dřevo, sklo nebo hliník.

Dölsach leží v samém srdci hor, obklopen majestátem okolních štítů, ale i drsným prostředím vysokohorského masivu. Proto jednou z podmínek na budoucí fasádu rodinného domu byla její odolnost. V kombinaci s nízkou energetickou náročností a trvalou udržitelností zvolil Werner tzv. zavěšený provětrávaný fasádní systém od společnosti PREFA Aluminiumprodukte, která umožní objektu doslova dýchat. Výborné tepelně izolační vlastnosti skeletu budovy jsou schovány pod téměř nezničitelným hliníkovým štítem tvořeným z PREFA fasádních panelů FX.12. Panely vynikají nejenom vysokou odolností, ale také lehkostí a snadnou montáží. Jsou vyrobeny převážně z recyklovaného hliníku a je možno je zpětně, a to opakovaně recyklovat. Navíc jsou zdravotně zcela nezávadné a inertní vůči okolnímu prostředí. Architekt je v Dölsachu nezkombinoval s ničím jiným než se sklem a dřevem. Velké prosklené plochy propouští do objektu žádoucí světlo. Dřevo na méně exponovaných částech fasády stavbě naproti tomu propůjčuje punc přirozenosti.

Rodinný dům v Dölsachu, Jan Werner © Croce & WIR

Celý dům je jako celek otevřen do prostoru. Nabízí tak dokonalé výhledy na okolní přírodu. Orientován je na jih pro maximalizaci solárních zisků a disponuje vlastním fotovoltaickým zařízením pro energetickou nezávislost. Na vytápění a ohřev vody je vybaven tepelným čerpadlem. „Investor požadoval recyklovatelné a zdravotně nezávadné hi-tech materiály, energetickou soběstačnost a minimální náklady na provoz. Výběrem technologií, stavebních materiálů, ale i usazením domu v terénu jsme zadání splnili, troufám si říci, na jedničku," uzavírá Jan Werner.


Rodinný dům v Dölsachu, Jan Werner © Croce & WIR