Architektura / interiér

Atmosféru interiéru pražského bytu udává dřevěný obklad stěn i stropů

Na architekty ze studia Versatile se obrátila majitelka bytu v pražské novostavbě se žádostí o návrh kompletní proměny jeho interiéru. Bytu s neobvykle řešeným půdorysem dominuje především dřevo, které najdeme nejen na podlaze, ale také v podobě obkladu stěn i stropních podhledů.

EARCH.CZ , 28. 12. 2020

Investorka se po debatách s architekty rozhodla vzít proměnu interiéru svého bytu, který se nachází v novostavbě v pražských Nových Butovicích, doslova od podlahy. Úprava stávající dispozice 4+kk na 3+kk umožnila otevřít hlavní obytný prostor s kuchyní a zároveň vytvořit dostatečné množství úložných prostor. Autoři návrhu ze studia Versatile přitom podle svých slov rezignovali na „konvenci pravoúhlého členění dispozice".

„Chtěli jsme již při vstupu do bytu vytvořit vizuální propojení s exteriérem. Od vstupních dveří je tedy vytvořena hlavní průhledová osa směřující skrze obývací prostor na terasu. Vznikla tak postupně se rozšiřující chodba rozlévající se do hlavního obytného prostoru, která je celá obložena dřevem," popisují architekti z pražského studia Versatile, kteří kvůli tomu nechali odstranit všechny stávající příčky.

 

Versatile - byt Nové Butovice

 

Kromě dubové podlahy najdeme dřevo také v podobě dubové dýhy použité pro podhledy stropů a obklad stěn, do kterého jsou navíc integrovány skryté dveře vedoucí do dalších místností. Investorka si přála získat dostatek místa pro vystavení svých suvenýrů a různých artefaktů z cest – na její cestovatelskou vášeň pak odkazuje také třeba na míru vyrobená podsvícená dřevěná mapa na stěně obýváku.

 

Versatile - byt Nové Butovice

 

Celistvý obklad centrální chodby neruší dokonce ani kliky skrytých dveří. Architekti totiž zvolili dveřní kování českého výrobce M&T, jehož kliky MAXIMAL využívají stejný materiál, jaký byl uplatněn i pro obložení stěn a dveří. „Kování MAXIMAL je navrženo tak, aby mohlo nést na své čelní ploše identický materiál, jako je na dveřích, a tím s nimi pohledově splývat. V tomto projektu je proto vkládaným materiálem dubová dýha, kterou nesou dveře i okolní obklady stěny. Pro povrch kliky architekti zvolili povrchovou úpravu matný nikl," přibližuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T.

 

Versatile - byt Nové Butovice

 

Hlavní obytný prostor, ze kterého se vstupuje do samostatné pracovny, nechali architekti otevřít na maximální výšku stropu. U vstupu do bytu najdeme vedle vestavné šatní skříně komoru pro uschování kol a dalšího sportovního vybavení. Aby architekti zajistili dostatečné soukromí ložnice, vstupuje se do ní přes prostornou šatnu.

 

Versatile - byt Nové Butovice

 

  • Ateliér: Versatile s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 100.00m2
  • Poznámka: Foto © Tomáš Vlach
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 28. 12. 2020
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

byt Praha M&T kliky kování

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři