Architektura / interiér

Byt s doteky Asie je plný přírodních materiálů. Světle laděný interiér zútulňují prvky ze dřeva

Architekta Tereza Janků je autorkou interiéru bytu v pražských Modřanech. Bytu dominují světlé barvy, přírodní materiály a nádech exotismu Foto: Tereza Janků

Architektka Tereza Janků se interiérovému designu profesionálně věnuje od roku 2016. Při vytváření návrhů se jí osvědčilo především důsledně naslouchat svým klientům. Jaké barevné kombinace a materiály má nejradši? Co svým klientům doporučuje? A proč se v jedné z jejích posledních realizací objevuje inspirace Asií?

EARCH.CZ , 25. 11. 2022 / Advertorial

Architektka Tereza Janků ráda vytváří interiéry inspirované východní Asií. Světlé barvy, přírodní materiály a nádech exotismu vládne i bytu s výhledem na Vltavu. „Klienti jsou milovníci čajových obřadů,“ vysvětluje architektka. Právě schopnost naslouchat investorům a ctít jejich představy a požadavky je podle ní pro v interiérovém designu klíčové.

Sama Tereza Janků říká, že jí řešení interiérů vždy zajímalo. Při studiu architektury a následném působení v několika architektonických ateliérech však neměla tolik prostoru se jim věnovat. „K interiérům jsem se tak dostala jako samouk, vždy mi přišly v podstatě stejně důležité jako vnější schránka budovy,“ vysvětluje.

V bytě v pražských Modřanech byl podle jejího návrhu zařízen obývací pokoj s kuchyní, chodba a koupelny. Velkou dávku pozornosti na sebe strhává především minimalisticky řešený kuchyňský kout s nápadným ostrůvkem pokrytým betonovou stěrkou a pracovní deskou Technistone. Při bližším pohledu člověk v interiéru rozpozná mnoho atypických detailů, které napomáhají k docílení skutečně individualizovaného výsledku. Velice efektní je například kovový policový systém táhnoucí se okolo kuchyňského podhledu.

Jak byste popsala vaše první myšlenkové pochody a následné kroky při navrhování interiéru?

Tereza Janků: Prvním krokem je důsledné seznámení se s klienty a zadáním; pochopit jejich očekávání, možnosti i potenciál daného místa a charakter zakázky, to je na začátku zcela zásadní. Osvědčilo se mi od začátku klienty úzce vtáhnout do spolupráce, nechávám si od nich například na úplném začátku zaslat nějaké inspirace, abych pochopila, k jakým materiálům, stylu a atmosféře mají nejblíže.

Foto: Architekta Tereza Janků se interiérovému designu profesionálně věnuje od roku 2016, kdy založila své studio. K navrhování interiérů se po studiu architektury na pražském ČVUT dostala jako samouk

Máte své oblíbené materiály či barevné kombinace, které klientům nejčastěji doporučujete?

Obdivuji přírodní kámen, návštěva kamenictví je pro mě jako návštěva umělecké galerie. Dále mám moc ráda i dřevo, kov a sklo. Interiér ale není o krásných materiálech jako takových, ale o jejich vzájemné harmonii, vyváženosti, proporcích – to je umění. Snažím se, pokud možno, v návrzích vyhýbat imitacím, vždy upřednostňuji pravé, přírodní materiály.

Používáte kámen v interiéru často? Jaký k němu máte vztah?

Bohužel ne tak často, jak by se mi líbilo. Nejčastěji však na kuchyňské desky, desky pod umyvadla do koupelen, nedávno jsme v jednom bytě kamenem obkládali i sprchové kouty a krb. Sama mám v kuchyni již přes 10 let žulovou desku a nedám na ni dopustit.

Řekněte nám, jak probíhal návrh interiéru bytu „Zahálka II“ od začátku do konce.

Klienti tvoří mladý česko-vietnamský pár, a tak ta inspirace Asií byla od začátku poměrně zřejmá. Navíc měla klientka skvělý vkus a přehled o aktuálních trendech, takže společné diskuse byly přínosné.

Foto: Klienty byl mladý česko-vietnamský pár, inspirace Asií pro design interiéru proto vzešla přirozeně

Jaké má byt parametry?

Byt má velikost 4+kk a nachází se v posledním patře novostavby v Modřanech, v těsné blízkosti řeky a golfového hřiště. Na první pohled vás uchvátí výhledy na vltavské údolí a protější chuchelské svahy.

Pojďme se soustředit na samotnou kuchyni, která hraje v hlavním obytném prostoru důležitou roli. Materiál kuchyňské desky jste navrhovala Vy nebo si dekor a materiál vybíral klient?

Musím říci, že jsme se celkem bez větších diskusí shodli na desce Technistone v dekoru Ambiente Light, který je z mého pohledu velmi povedený, má příjemný matný povrch a vzhledově je natolik neutrální, že se hodí takřka kamkoliv. Myslím, že hodně pomohl také fakt, že deska na ostrůvku má větší pohledovou tloušťku, než bývá standart a že je přetažená oproti korpusu kuchyně.

Foto: V kuchyni se nanchází pracovní deska z tvrzeného kamene Technistone® v dekoru Ambiente Light

Jaký dekor Technistone Vás obecně nejvíce zaujal? Jak nabídku dekorů hodnotíte?

Dříve jsme nejvíce používali jednolité dekory, například Gobi Grey či Crystal White. Nyní mám v oblibě oba dekory z řady Ambiente, a také se mi líbí Taurus Terazzo v matném provedení. Líbí se mi také některé dekory mramoru jako Poetic Black a Mystery White, ty na své místo v našich projektech ale ještě čekají.

Jaké praktické vychytávky jste do kuchyně umístila?

Je tam například varná deka Bora s integrovaným odsavačem par, dřez pod desku, a integrovaný, truhlářsky vyrobený truhlík na bylinky. Celou kuchyni jsme potom doplnili atypickým kovovým policovým systémem.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 25. 11. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři