Dům, který si navolíte sami. Může to být 2+kk až 6 +kk
Architektura / rodinné domy

Chcete dům velikosti S nebo L? A jakou fasádu? Domy Cake Houses si každý “navolí” podle sebe

Je to trochu jako v e-shopu. Klient "nakliká" své požadavky do konfigurátoru, a ten mu navrhne dům. Architekt přichází až pak, aby projekt dokončil konkrétní rodině a místu na míru. Tak fungují Cake Houses. Za inovativní přístup dostali Grand Prix festivalu Designblok.

EARCH.CZ , 10. 10. 2023

„Jak dnes vypadá výstavba rodinných domů u nás? Velkou část z nich tvoří katalogové projekty. Na jednu stranu není divu, protože typové domy mají mnoho výhod – rychle se postaví, jsou levnější a konstrukčně jednodušší. Jenže tyto přednosti jdou často na úkor architektonické kvality. Té můžete naopak dosáhnout pouze tehdy, máte-li dostatek financí, času a také mentální kapacity. Získáte pak sice na míru ušitý originál bez ústupků, jenže takový dům je také nevyzkoušeným prototypem, který může stresovat své budoucí majitele bobtnajícími náklady a zpožděnými termíny,“ tak popisují výchozí situaci architekti z Cake Houses. Její výsledek zná ostatně každý – rozpačité enklávy rodinných domů na okraji měst a obcí.

Mladí architekti Pavel Špringl, Matyáš Švejdík a Šimon Marek vytvořili svou vlastní odpověď na problém, kompromis mezi typovým a individuálním projektem. „Snažili jsme se k celé věci přistoupit trochu z jiného úhlu. Místo toho, abychom vytvořili obvyklý mnohostránkový katalog anonymních projektů, rozhodli jsme se navrhnout jeden dobrý dům a jeho principy následně použít v různých půdorysných i vizuálních variantách,” říká architekt Pavel Špringl, jeden ze tří autorů projektu Cake Houses.

„Vzniklo tak modulární schéma, které lze upravovat podle požadavků zákazníka. Dům má vždy stejný konstrukční základ, ale je možné měnit jeho velikost v podélném směru,” vysvětluje architekt Špringl. Vznikají tak různá dispoziční a hmotová řešení od 2+kk až po 6+kk a více. Použití shodných statických a stavebních principů pomáhá vyčíslit rozpočet v krátkém čase a zároveň je tímto způsobem zaručena kvalita zpracování podobně jako u typových domů. 

Foto: Za startupem Cake Houses stojí architekti Pavel Špringl, Šimon Marek a Matyáš Švejdík

První dům dokončen

Zatím byl dokončený první dům v Okrouhlé u Nového Boru pro spřáteleného investora. Je to dům tradiční siluety se sedlovou střechou. Konstrukčně se jedná o dřevostavbu s pláštěm z lazurovaného modřínového dřeva. V přízemí je obývací pokoj, koupelna, jedna ložnice a schodiště, které vede na galerii. Z ní se vchází do dvou dalších ložnic a druhé koupelny. „Dům jsme skrze velkoformátová okna přirozeně propojili se zahradou, dali jsme si také záležet na tom, aby obyvatelé nevstupovali do domu přes tmavé chodby plné dveří,” doplňuje architekt Šimon Marek.

Foto: První dokončený dům v Okrouhlé u Nového Boru. Má tři ložnice a obývací pokoj propojený se zahradou
 

Kromě konkrétní služby jde i o zamyšlení nad tím, jak inovovat celý proces navrhování. „Informační technologie vstupují do všech odvětví lidské činnosti. My jsme si položili otázku, jestli existuje nějaký rozumný způsob, jak je inovativně využít i v rámci architektury rodinného bydlení,” říká další z architektů Matyáš Švejdík, který je zodpovědný především za softwarové provedení. „Díky vlastnímu konfigurátoru jsme schopni zákazníkům nabídnout mnoho funkčních řešení, které si navíc mohou prohlédnout v reálném čase ve virtuální realitě,” vysvětluje. Technologie tedy pomáhá, lidský element je ale stále nepostradatelný – architekti se základní konfigurací dál pracují, navštíví pozemek a navrhnou umístění domu, nabídnou varianty materiálů a jednotlivých prvků domu.

Foto: Projekt ocenila i porota Grand Prix Designbloku 2023

Za inovativní přístup získaly Cake Houses cenu Grand Prix, kterou uděluje mezinárodní porota festivalu Designblok. „Cake Houses nás oslovily nejen koherencí myšlenek a kvalitní prezentací, ale také svým potenciálem celospolečenského dopadu. Jde o projekt, který může zlepšit život mnoha lidí,“ osvětlila volbu prezidentka poroty Cen Designbloku 2023, nizozemská designérka a pedagožka Ineke Hans.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři