Architektura / občanské stavby

Citlivě s odvahou. Studio Davida Chipperfielda proměnilo německý klášter ze 17. století

Studio světoznámého anglického architekta Davida Chipperfielda představilo svoji nejnovější realizaci – konverzi historického komplexu v německém městě Paderborn, který původně sloužil jako kapucínský klášter i nemocnice. Stejně jako v případě Galerie Jamese Simona na Muzejním ostrově v Berlíně zde architekti citlivým způsobem pracují s kontextem i samotnou historií objektu.

Gabriela Sládečková , 21. 12. 2020

KLÁŠTER, NEMOCNICE A SÍDLO RODINNÉ FIRMY

Historie komplexu původního kapucínského kláštera v památkovém srdci středověkého města Paderborn na severozápadě Německa sahá až do 17. století. O dvě století později začal objekt sloužit jako nemocnice sv. Vincenta – a její provoz pokračoval až do roku 2013, kdy jej koupila místní rodinná firma Jacoby. Ta se následně obrátila na slavné architektonické studio David Chipperfield Architects s cílem přeměnit historický komplex na sídlo firmy. 

Jacoby Studios Headquarters, David Chipperfield Architects © Simon Menges

 

Objekt se nedochoval ve své původní historické podobě – zásadnějšími úpravami prošel zejména během druhé světové války, kdy byl klášter výrazně poničen a následně opravován. Z toho důvodu bylo hlavním záměrem návrhu studia Davida Chipperfielda znovunalezení historických kvalit staveb skrytých pod nánosy jednotlivých úprav a jejich doplnění o nové budovy.

 

Jacoby Studios Headquarters, David Chipperfield Architects © Simon Menges

 

ODKRÝVÁNÍ HISTORIE

Podle dochovaných plánů z 19. století měl komplex původně čtyři křídla obklopující rajský dvůr. Ta se ovšem dochovala pouze zčásti. Při odstraňování poválečných přístaveb včetně veškerých omítek architekti objevili kromě samotného rajského dvora a původního východního křídla také historickou kapli a sklepení ze 17. století. Autoři se rozhodli tyto historické elementy z lomového kamene zachovat v jejich odhalené podobě a po dohodě s klientem je nechali zapsat pod památkovou ochranu.

Historickou ruinu poté doplnila dvou a třípodlažní křídla sloužící jako administrativní zázemí firmy, u kterých dominuje především beton v kombinaci s dřevěnými detaily. Architekti nová křídla navrhli s respektem k původní ortogonální struktuře objektu, tak aby se rajský dvůr opět ocitl v srdci areálu. Z původní kaple se pak stal nezastřešený vstup do celého komplexu.

 

Jacoby Studios Headquarters, David Chipperfield Architects © Simon Menges

 

UDRŽITELNÝ PŘÍSTUP

Architekti se během projektu snažili o maximálně šetrný přístup nejen k historickému objektu, ale taky k životnímu prostředí. Z toho důvodu pracovali s lokálními zdroji, zachováním a využitím starých konstrukcí zároveň výrazně snížili množství vyprodukovaného odpadu. Důležitým zdrojem se stala také místní řeka Pader, kterou budova dnes využívá pro výrobu energie s pomocí tepelného čerpadla.

Celý projekt mezinárodně působícího architektonického studia měla na starosti jeho berlínská pobočka, kterou vede Alexander Schwarz. 

 

Jacoby Studios Headquarters, proces výstavby, David Chipperfield Architects

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

  • Země: Německo
  • Město: Padeborn
  • Realizace: 2020
  • Plocha pozemku: 12 500.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři