Atelier Hipposdesign navrhl dřevostavbu rodinného domu v Kersku Foto: Filip Šlapal
Architektura / rodinné domy

Dům s mnoha otazníky. V Kersku vyrostla atypická dřevostavba s atriem, která klame svou podobou

Nový nebo starý? Kulatý či pravoúhlý? Chata nebo snad rodinný dům? Takové otázky si budete dost možná klást už při prvním pohledu na atypickou stavbu v legendární osadě na Nymbursku – Kersku.

EARCH.CZ , 16. 3. 2023

Osada Kersko, která je součástí středočeské obce Hradištko, se vyznačuje přírodním charakterem se smíšenými lesy. Najdeme tady pestrou zástavbu domů různého stáří i stylu určených k rekreaci i bydlení, ve kterých pobývali mnohé důležité osobnosti české kulturní scény minulého století – především pak Bohumil Hrabal, jehož chata by se měla brzy otevřít veřejnosti.

Na jednom z místních rovinatých pozemků obklopených borovým lesem dostali architekti z ateliéru Hipposdesign za úkol navrhnout rodinný dům, který majitelům zajistí soukromí v úzkém kontaktu s přírodou a zároveň dobře zapadne do svého prostředí. Architekti lokalitu důkladně „přečetli“ a její charakteristiky přetavili do svého návrhu. „Orientaci v oblasti návštěvníkovi ztěžují nečitelné hranice a dělení pozemků. Tuto nepřehlednost a mozaikovitost členění území jsme při navrhování novostavby uchovat,“ říkají autoři návrhu.

Přestože se při pohledu zvenčí může zdát, že má dům oblý tvar, opak je pravdou. Dům tvoří soustava pravoúhlých dřevěných modulů o rozměrech 3300 x 3300 x 2900 mm, motiv kruhu sem přináší pouze obvodový prstenec a zahradní úpravy kolem stavby.

Foto: Kersko je legendární osada spadající pod středočeskou obec Hraďištko, kterou proslavil zejména Bohumil Hrabal

„Dům byl od počátku projektován tak, aby vyvolával v kolemjdoucích otázku, zda je nový, či na pozemku stál už dříve. Nedefinovatelnost tvaru hmoty domu, nečitelnost hlavního vstupu i jeho dalších částí se staly zábavnou fází navrhování,“ prozrazují architekti.

Dům obsahuje dvě samostatné bytové jednotky – pro obyvatele a jejich hosty. Každá část má svůj vlastní hlavní vchod, sdílí však polouzavřené atrium, které ještě více posiluje poklidnou atmosféru. Architekti dbali na použití primárně přírodních materiálů, které navíc zůstaly plně přiznané. Dřevo tak našlo uplatnění v exteriéru i interiéru.

Foto: Dům nabízí celou řadu zákoutí a průhledů

„Díky kombinaci dřevěných modulů a atriu vznikla celá řada zákoutí a průhledů. Koncepce domu umožnuje slunci pronikat do jeho interiéru v různých časových intervalech pod různými úhly a intenzitou. Jeho uživatelé mohou dle libosti dům opustit na jednom a zase se do něho vrátit na zcela jiném místě,“ popisují architekti další důležitý aspekt originálního domu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři