Architektura / interiér

Grand Prix architektů 2012 : vítěz kategorie interiér

V kategorii interiér, zastoupené 14 projekty, porotu nejvíce zaujala realizace zákaznického centra Vodafone v Praze - Strašnicích.

EARCH.CZ , 19. 6. 2012

(Převzato z časopisu ARCHITEKT č. 2 / 2012)

Interiér Costumer experience centra vznikl k prezentačním účelům pro zákazníky společnosti Vodafone Czech Republic. Silné a originální výtvarné řešení vychází přímo ze zadání klienta – cílem bylo vytvořit prostor se silnou firemní identitou. Nejdůležitější prezentace je zaměřena na zákaznické řešení produktem „Onenet“. Proto jsme se od začátku pokoušeli vizuálně zachytit podobu Onenetu v hlavním centrálním objektu, o navržení prostorově a tvarově bohatého objektu s výrazným a lehce zapamatovatelným rysem. Zákazník nejprve vstupuje do relaxační zóny, z níž je pomocí organických stěn intuitivně lákán do zóny vstupní. K objektu Onenet je přiváděn úzkým koridorem tak, aby si pomalu vychutnával proměnu reálného světa do vytvořené reality. Odtud pokračuje do dalších dvou oddělených a tvarově odlišných částí. Zajímavým podnětem bylo rovněž umístění řešeného prostoru v přízemí v přímé souvislosti s kavárnou Fuel, kterou jsme realizovali v roce 2007. Prostory jsou od sebe odděleny celoskleněnou stěnou a jsou tak vizuálně v přímém kontaktu. Centrální objekt Onenet je právě proto navržen s hlavním kompozičním akcentem směrovaným při pohledu z Fuelu. Optické otevření dvěma otvory, které jsou zároveň hlavními koncepčními prvky výtvarného záměru, umožňuje zajímavý průhled nazpět. Vnitřní řešení objektu vytváří v návštěvníkovi nezaměnitelný prostorový zážitek evokující až kybernetický prostor. To je podpořeno atypicky navrženým nábytkem na míru.

Investor kladl důraz na možnost budoucího přestěhování vybavení prostoru, protože se chystá na konci roku 2014 přestěhovat do jiné budovy. Proto je celý návrh konstruován jako mobilní. Všechny konstrukce jsou navrženy a připraveny tak, aby je bylo možno do 5 pracovních dnů kompletně rozebrat a transportovat na nové místo bez jakékoli újmy na vzhledu či kvalitě. Maximální velikosti všech konstrukcí odpovídají minimálním rozměrům dveřních otvorů běžné administrativní budovy.

V prostoru bylo využito několik zajímavých stavebních technologií. Prostorové objekty byly realizovány složitě tvarovanou nosnou ocelovou konstrukcí, kterou jsme vzhledem k rozměrům skládali prvně v tovární hale a následně jsme ji montovali po částech přímo na místě. Pro obvod jsme zvolili ocelovou trubku průměru 60 mm a zbytek žeber byl řešen v ocelovém jeklu 25x25 mm. Následně byl tvar rozčleněn do segmentů pomocí hliníkových lišt pro napínání červeno-bílé fólie. Dalším atypickým výrobním postupem jsme museli vyrábět na míru navržený nábytek, který je prostorově a tvarově velmi složitý, a proto vyrobený z termoformingem ohýbaného corianu. Samotné realizaci však předcházelo důkladné zpracování návrhu ve 3D modelech.

Autorskou zprávu k projektu si můžete přečíst zde.

Hodnocení poroty

Tento projekt porotce zaujal a byl jedním ze dvou vybraných finalistů v této kategorii, které porotci navštívili. Nové zpracování „tématu“, který byl již dříve použit v přilehlé kavárně, úspěšně rozvíjí tento námět. Rozmáchlé, éterické křivky pnuté stropní fólie byly chytře začleněny mezi využitelné povrchy s pracovnímu plochami z umělého kamene – jasné rozvedení původního nápadu. Porotci také cítí, že hra barev a prostoru přizpůsobuje vnímání každého z pěti prostorů uživatelem, je cennou interpretací a realizací klientova zadání. A konečně i to, že v blízké budoucnosti budou prvky znovu zkonfigurovány v jiné lokalitě, zapůsobilo na porotce vzhledem k pochopení flexibilnosti materiálů a konstrukčních technologií.

název VODAFONE CEC místo Vinohradská 168, Praha 10 - Strašnice autor Ing. arch Luka Križek, Ing. Radek Blaha / IO STUDIO investor Vodafone Czech Republic realizace 2011

Foto: eArch

 

Výsledky Grand Prix architektů 2012

  • Autoři: Luka Križek, Radek Bláha
  • Ateliér: IO Studio
  • Země: Česká republika
  • Stavebník: Vodafone Czech Republic a. s.
  • Město: Praha 10
  • Ulice, číslo: Vinohradská 168
  • Realizace: 2011

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři