Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Je rozhodnuto o podobě „kulaťáku“. Architektonickou soutěž na dostavbu Vítězného náměstí vyhrál holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a studio OVA

Vítězem soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stali architekti Benthem Crouwel Architects (NL) + OVA (ČR) Foto: ONplan

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Bude tu bydlení, kanceláře i nové náměstí.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy , 19. 9. 2023

Hlavní město Praha, městská část Praha 6, Vysoká škola chemicko-technologická a zadavatel soutěže společnost Fourth Quadrant, tvořená investory Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain, dnes představily výsledky Mezinárodní architektonické soutěže 4. kvadrant Vítězného náměstí, Praha – Česká republika.

Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Vítězný tým, složený z nizozemské kanceláře Benthem Crouwel Architects a z českého ateliéru Opočenský Valouch architekti, ve svém návrhu představuje smíšenou zástavbu pro bydlení, kanceláře a občanskou vybavenost. Jádro návrhu tvoří nové náměstí, na které navazuje nová budova VŠCHT a kulturní centrum Prahy 6. Klidnou část naopak tvoří rezidenční blok ve východní části území s polosoukromým vnitroblokem.

„Vítězný návrh představil velmi přesvědčivý soubor budov. Návrh rozvíjí individuální architektonickou identitu jednotlivých stavebních programů, současně však zachovává silnou urbanistickou a architektonickou soudržnost celku zasazeného do krásného prostředí veřejných a soukromých prostranství. Porota zvláště kladně ocenila polohu nového kulturního centra Prahy 6 a jeho atraktivní dvojitý vstup jak z Technické ulice, tak z podzemí přes zahloubené nádvoří,” uvedl předseda soutěžní poroty a profesor na curyšské ETH Kees Christiaanse.

Foto: Vítězný projekt navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic Antonína Engela

Výsledek soutěže hodnotí kladně také hlavní město Praha. „Zatímco soutěž na Florenc 21 nám poprvé ukázala soutěžní workshop jako cestu spolupráce mezi městem a soukromým sektorem, soutěž na 4. kvadrant z něj udělala seriál, který bude mít, doufám, hodně dílů,“ řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní a strategický rozvoj.

 “Velmi vítáme dokončení původních urbanistických plánů Antonína Engela vytvořením kvalitního městského prostředí. Nové budovy utvoří ve 4. kvadrantu dobře fungující veřejný prostor a budou reagovat na probíhající a budoucí změny klimatu. Věříme, že se v dohledné době dočkáme rovněž revitalizace Vítězného náměstí v duchu vítězného návrhu architektonické soutěže. Aktuálně probíhá důležitá změna územního plánu, která kromě veřejných prostranství aktualizuje také koncepci dopravy a zeleně a bez které nelze projekt realizovat,” uvedl ředitel IPR Praha Ondřej Boháč

Foto: 4. kvadrant nabídne smíšenou zástavbu pro bydlení, kanceláře a občanskou vybavenost

“Pro náš tým bylo klíčové najít urbanistickou a architektonickou kompozici, která by hladce zapadla do 100 let starého návrhu Antonína Engela a zároveň doplnila rozmanité veřejné prostory Prahy 6 o současnou, novou vrstvu. Podařilo se nám otevřít přísnou geometrii stavebních bloků při zachování jejích základních pilířů a začlenit do ní veřejné náměstí v lidském měřítku, aktivované kulturním centrem, univerzitní budovou VŠCHT, bistry, restauracemi a obchody. Spolupráce s OVA, naším českým partnerem, byla mimořádně pozitivní. Toto spojení místních poznatků a mezinárodních zkušeností vedlo ke komplexnějším a inovativnějším řešením, což zvýšilo celkovou kvalitu a efektivitu návrhu,” vysvětlil Pascal Cornips z Benthem Crouwel Architects.

Tato kancelář má za sebou za sebou řadu úspěšných realizací, mezi které patří ikonická stavba Městského muzea v Amsterdamu, hlavní nádraží v Rotterdamu nebo stadion Ziggo Dome rovněž v Amsterdamu. V Česku studio vyhrálo v roce 2021 soutěž na nové vlakové nádraží v Brně.

Jejich pražský partner, architektonická kancelář OVA, byla založena Jiřím Opočenským a Štěpánem Valouchem v roce 2007. Za stavbu sídla společnosti Lasvit v Novém Boru získala v roce 2020 hlavní ocenění v České ceně za architekturu, stavba Spolkového domu ve Slavonicích byla nominována na evropskou cenu Miese van der Rohe. OVA je i autory oblíbeného hotelu Sv. Vavřinec v Peci pod Sněžkou. 

Foto: 2. místo v architektonické soutěži obsadil další nizozemsko-český tým Cityförster (NL) + Studio Perspektiv (ČR)

Soutěž byla vyhlášena loni na počátku srpna formou takzvaného soutěžního workshopu, který umožňuje vést přímý dialog mezi soutěžícími a porotou. Celkem se do soutěže přihlásilo 44 týmů, z nichž porota vybrala na základě zaslaných portfolií 10 účastníků soutěže pro první kolo. Do druhého kola pak postoupilo pět soutěžních týmů. Z nich porota vybrala tři oceněné:

1. místo: Benthem Crouwel Architects (NL) + OVA (ČR)

2. místo: Cityförster (NL) + Studio Perspektiv (ČR)

3. místo: A69 - architekti (ČR)

Oceněné projekty, ale i návrhy týmů z 1. fáze soutěže budou představeny veřejnosti na připravované výstavě v Centru architektury a městského plánování, IPR Praha od 23. října do 12. listopadu 2023.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři