Rekonstrukce historické sladovny v Bavorsku Foto: Axel Öland
Architektura / občanské stavby

Konverze místo demolice. Starou sladovnu v Bavorsku proměnili na obecní dům

V malé bavorské obci dlouhá léta řešili, co se starou chátrající stavbou poblíž centra. V plánu byla její demolice a zbudování parkoviště na jejím místě. Nakonec ale zvítězila rekonstrukce historické sladovny, kterou tak nyní mohou místní využívat k různým společenským a kulturním účelům.

Matěj Beránek , 21. 2. 2022

Nechybělo mnoho a léta nevyužívaná stavba s neoddiskutovatelnými historickými kvalitami šla k zemi, aby uvolnila místo novému parkovišti. Na poslední chvíli však do hry zasáhlo vedení třítisícového bavorského Lauterhofenu necelých 100 kilometrů od českých hranic a stavbu z přelomu 16. a 17. století koupilo, tak aby v ní mohli vytvořit společenské obecní prostory.

Návrhu kompletní konverze historické sladovny se chopil lokální zavedený ateliér Berschneider + Berschneider sídlící v 10 kilometrů vzdálené obci, který se už od svého založení roku 1984 věnuje památkové péči i rekonstrukcím v regionu. Architekti nevymýšleli nic složitého. Zvenku budovu citlivě opravili, tak aby vynikla její půvabná silueta v prostředí středověké obce.

Větší změny proběhly až v interiéru. Architekti v něm vytvořili několik samostatných místností, které mohou sloužit různým setkáním, výstavám, diskuzím a dalšímu společensko-kulturnímu vyžití místních obyvatel. Všechny vnitřní prostory zároveň získaly surový charakter, kde se o slovo hlásí původní odhalené konstrukce a materiály. Autoři přitom nechtěli původní nedokonalosti a nerovnosti nikterak „napravovat“, není to vůbec potřeba.

Foto: Interiér má surový charakter přiznaných konstrukcí a materiálů

„Rekonstrukce budovy je pilotní projekt v rámci celého regionu, který úspěšně demonstruje, jak můžeme zachovávat historické kvality míst,“ prohlašují architekti ze studia Berschneider + Berschneider.

  • Ateliér: Berschneider + Berschneider
  • Město: Lauterhofen
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři