Architektura / rodinné domy

Lanýž - rodinný dům nebo jeskyně?

Jedním z oceněných projektů Mies van der Rohe Award je svérázný objekt z betonu, kterému autoři španělského ateliéru Ensamble Estudio dali název La Trufa - česky lanýž.

Antón García-Abril , 4. 8. 2011

Projekt La Trufa (Lanýž) je kusek přírody, vybudovaný ze země a naplněný vzduchem. Je to prostor uvnitř kamene, zasazený v zemi a splývající s okolím. Je to vlastně taková kamufláž, napodobující proces mineralizace struktury a integrující se s přirozeným prostředím, setrvávající v souladu s přírodními zákony.

V zemi jsme vyhloubili díru a po jejím obvodu jsme ze získané půdy vytvořili hráz. Prostor jsme vyplnili svazky sena a zalili betonem, na který jsme navršili zeminu. Tu jsme po čase odstranili a pod ní objevili amorfní hmotu.

Půda a beton vzájemně ovlivnily své vlastnosti. Půda měla vliv na texturu, barvu a formu betonu, zatímco beton poskytl půdě svou pevnost a vnitřní strukturu. To, co jsme tímto způsobem vytvořili, však ještě nebyla architektura, nýbrž kus kamene.

Udělali jsme několik řezů pomocí stroje na lámání kamene, a tak prozkoumali útroby útvaru, vyplněného senem, které bylo stlačeno hydrostatickým tlakem betonu. Abychom útvar vypráznili, objednali jsme tele jménem Paulina a ta si tak mohla pochutnat na 50m3 potravy, kterou se živila rok, dokud svůj domov už jako dospělá a vážící 300 kg neopustila. Snědla tak celou vnitřní výplň a prostor se poprvé vyjevil jako architektonický objekt, který do té doby sloužil jako úkryt pro zvíře a rostlinnou zásobu.

Samotná architektura nás překvapila. Působí nejednoznačně a osciluje mezi přírodním a lidským výtvorem, a to díky konstrukčnímu prvku, jakým je nevyztužený beton.

Beztvará vnější struktura i radikální řez, který odhalil architektonickou podstatu stavby, vedli k proměnlivému výrazu interiéru. Vnitřní stěny stavby mají venkovský charakter, vytvořený otisky balíků sena, a kontrastují se stropem, připomínajícím spíše moře zkamenělé v prostorovém rámu vzhledem podobné Atlantickému oceánu s obzorem jako jedinou napjatou linií v interiéru.

Za účelem vytvoření prostoru s veškerým komfortem a podmínkami potřebnými pro architektury jsme se motivovali dílem "Cabanon" architekta Le Corbusiera a přetvořili jsme jeho program a rozměry. Myšlenka "betonového Cabanonu" nám pomohla učinit projekt La Trufa příjemným obytným prostorem v přírodě, jež nás inspirovala a zároveň umírňovala. A poznání, které jsme tím získali, je nejistota, vedoucí k touze, postavit vlastníma rukama kus přírody, kontemplativní prostor, malou poému.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři