design / Ostatní

KOMA Modular chce bořit mýty o modulární architektuře. Na svých realizacích i produktech spolupracuje s designéry a architekty

Pavilon České republiky pro EXPO 2015 v Miláně realizovala KOMA Modular ve spolupráci s ateliérem CHYBIK + KRISTOF Foto: archiv KOMA

Vizovická společnost KOMA Modular již 30 let usiluje o popularizaci a zatraktivnění modulární výstavby. Dlouhodobě proto spolupracuje s designéry, kteří se podílejí na vývoji produktů firmy a architekty, kteří z jejich modulů navrhují celé stavby.

EARCH.CZ , 7. 12. 2022 / Advertorial

Spolupráce s nejlepšími

Společnost KOMA Modular se vymezuje vůči tvrzení, že modulární architektura je neestetická a působí „kontejnerově“. Jednoznačné důkazy o tom, že tomu může být úplně naopak, jsou k vidění přímo v areálu firmy v moravských Vizovicích. Nachází se zde třeba její architektonicky unikátní sídlo, které obývá prostory pavilonu, který ateliér CHYBIK + KRISTOF navrhl pro EXPO 2015 v Miláně. Úspěšný pavilon není první realizací, kterou pro společnost KOMA Modular brněnští architekti navrhli. Z úplného počátku jejich kariéry pochází například i objekt firemní jídelny s šatnami pro zaměstnance.

Poslední realizací, kde své síly propojila KOMA Modular s ateliérem CHYBIK + KRISTOF, je nedávno otevřené Vývojové inovační centrum modularity. Předsudek o tom, že modulární architektura využívá pouze kvádrové jednotky s pravými úhly, je zde vyvrácen − v horizontální rovině stavby se totiž žádný takový úhel nenachází. Pro realizaci objektu byl zvolen velmi zajímavý koncept. Jednotlivé moduly jsou použité jako „pilíře“ vymezující velký zastřešený prostor mezi moduly, který zaujme svou otevřeností. Použité materiály pak navozují až laboratorní prostředí, které ve vývojové centru hraje i svou symbolickou roli.

S myšlenkou na přívětivé prostředí

Majitel společnosti KOMA Modular Stanislav Martinec podporuje lokální a komunitní přístup k zaměstnancům. S tímto ohledem přistupuje i ke zvelebování areálu, chce totiž, aby se v něm lidé cítili dobře.

Samotné sídlo firmy v sobě zosobňuje jednu z nesporných výhod modulární architektury – a to možnost snadné výstavby a transportu. Původní český pavilon z EXPO 2015 v Miláně umožňoval opětovné převezení modulů zpět do Vizovic. Jejich následným zateplením a přebudováním interiérů podle návrhu studia Olgoj Chorchoj pak vznikly pohodlné kancelářské prostory.

Charakter interiéru zároveň výrazně formuje umělecká instalace, která zachycuje historii firmy, životní příběhy jejího zakladatele Stanislava Martince a jeho vize. Malbu na plátně pro sídlo společnosti vytvořila multidisciplinární umělkyně Barbora Šlapetová. Jelikož budova stojí přímo naproti výrobnímu areálu KOMA Modular a její součástí je i kavárna, projde kolem instalovaného díla denně téměř každý zaměstnanec.

Foto: "Autoptáci" z dílny Lukáše Rittsteina fungují jako symbol bývalého pavilonu České republiky, který dnes funguje jako sídlo KOMA Modular

„Ze začátku to řadě lidem přišlo nemyslitelné až kontroverzní, že v rámci firemního areálu máme umělecká díla. Dnes patří do našich životů a nikdo se nad tím nepozastavuje,“ říká s úsměvem Stanislav Martinec.

Za pozornost pak stojí i dva „Autoptáci“ z dílny umělce Lukáše Rittsteina, kteří dnes již fungují jako pomyslné rozpoznávací symboly bývalého pavilonu − před budovou stojí samec, na střešní terase pak samička. Stejně jako stavba samotná připomínají výstavu EXPO 2015, jejíž součástí byl právě i jeden „Autopták“.

Důraz na design

Společnost KOMA Modular přizývá designéry i do procesu vývoje svých produktů. Výsledkem dlouhodobé spolupráce s designérkou Adélou Bačovou je například řada rekreačních modulů Fashion Line RELAX, která získala řadu designových ocenění jako německou cenu Red Dot Design nebo slovinské BIG SEE. „Fashion Line je nová řada prefabrikovaných modulů, které skýtají příjemný a neotřelý prostor pro odpočinek, kanceláře, obchůdek nebo třeba kavárnu,“ popisuje svůj produkt KOMA Modular. Modul na první pohled zaujme svým oblým tvarem a minimalistickým designem s prvky dřeva v interiéru. Výborně se tak hodí jak do městského, tak přírodního prostředí. Navržen byl pro víkendové a odpočinkové využití s důrazem na propojení architektury a přírody.

Foto: Rekreační moduly Fashion Line RELAX fungují skvěle jako prostor pro odpočinek, kanceláře či obchůdek

Expanze do světa

KOMA Modular je známá i pro své četné realizace v zahraničí. Posledním velkým úspěchem byla stavba prvního modulárního letiště na světě, které vyrostlo až v dalekém Senegalu. Jeho výstavbu zde inicioval bývalý český diplomat Ilja Mazánek, který je dnes obchodním ředitelem firmy Transcon Electronic Systems, která se stala hlavním dodavatelem stavby. První letiště v bývalém hlavním městě Senegalu Saint-Louis je sestavené z dohromady 142 ocelových modulů KOMA Modular, které byly na místo dopraveny až z výrobního areálu ve Vizovicích. V budoucnosti se bude KOMA Modular podílet na realizaci dalších regionálních letišť v zemi, podle uzavřeného kontraktu jich bude dohromady pět.

Foto: První modulární letiště na světě v Saint-Louis v Senegalu je realizované z modulů KOMA Modular

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři