Tachovské náměstí na Žižkově zrevitalizované studiem OVA Foto: Tomáš Souček
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Můžete si tu sednout pod strom nebo se zvážit. Tachovské náměstí na Žižkově má novou tvář

Tachovské náměstí pod pražským Vítkovem dlouho nebylo náměstím, ale jen zanedbaným pláckem. Teď je tu přátelský prostor, místo pro posezení a také váha a pumpa. OVA architekti zahojili jizvu Žižkova.

Sára Kročková / Karolína Vránková , 29. 4. 2024

Náměstí, které na první pohled může působit pouze jako vynechaný blok v městské struktuře, je významným orientačním bodem. Kříží se zde několik cest a způsobů dopravy, vede tudy cyklostezka, nabízí se tu výhled na zelený Vítkov a vstupuje se do pěšího tunelu do Karlína. Prostor je příležitostí k chvilkovému zastavení a rozhlédnutí v husté uliční síti.

Po kultivaci volalo toto místo dlouho – vyzvaná architektonická soutěž proběhla v roce 2013, návrh se ale realizoval až o deset let později.

Foto: Náměstí lemuje cyklostezka, rušná ulice Hartigova (bývalá Koněvova) a činžovní domy s živým parterem.

Z města na kopec

V posledních desetiletích zabíraly náměstí veřejné záchody a nevzhledné křoví kolem nich. Naštěstí se povedlo záchodky odstranit a udělat zde místo pro městský život.

V parteru přilehlých činžovních domů se nachází hospody a kavárny. Chodníky vedoucí podél nich se místy rozšiřují stupňovitým sezením pro jejich hosty. Střed náměstí tvoří dlážděný prostor s lavičkami zastíněnými platany. Rytmizují ho bylinkové záhony. S cyklostezkou je místo spojené pohodlnou rampou, nad ní je „záliv“ s vyhlídkou na náměstí. Všude je dostatek míst k sezení, stání, prostě pobytu.

Foto: Ve středu náměstí je možné posedět na lavičkách, které v budoucnu zastíní košaté platany.

Náměstí oživuje také několik prvků, které odkazují na jeho historii. První z nich je váha, která připomíná tu původní městskou, na kterou najížděla auta obchodníků z nedaleké žižkovské tržnice. Přezdívku Vážák však náměstí ztratilo počátkem padesátých let. Při stavbě tunelu, jež propojil Žižkov s Karlínem, byla váha zbourána. „Na místě bývalé městské váhy je v dlažbě naznačen její obrys a nově je doplněna opravdová váha. Denně na ni vstoupí množství kolemjdoucích. Kvůli teplotním změnám neváží zcela přesně, ale zpravidla je pak slyšet smích,“ říká Štěpán Valouch z ateliéru OVA.

Foto: Váha připomíná původní městskou váhu, která se na Tachovském náměstí nacházela do padesátých let minulého století. 

Součástí vybavení náměstí je i letní pítko a pumpa, ke které dříve chodily hospodyňky pro vodu. Desítky let stávala před hospodou U Slovanské lípy, ale nebyla funkční. Má stále dostatečný pramen, ale podmínky stanovené hygienou neumožnily její plnohodnotné obnovení. Při rekonstrukci proto byla napojena na veřejný vodovod a díky tomu je nyní voda z ní pitná.

Novým prvkem náměstí je sochařská lampa, která zvýrazňuje bod na cestě – křížení cyklostezky a cesty na Vítkov. „Světlo je majákem pro ztracené návštěvníky parku i uvítáním pro příchozí,“ říkají autoři. V blízké době by na Tachovském náměstí mělo vzniknout ještě další umělecké dílo – zrcadlové stěny u vyústění Žižkovského tunelu.

Dřív tudy proudili dělníci do tunelu a dále do karlínských továren. Dneska skrze tunel chodí lidé spíše do korporátních kanceláří. Ale jedna věc zůstala stejná – nikdy neškodí si po práci sednout na restaurační zahrádku nebo na lavičku s výhledem do zeleně.

  • Autoři: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
  • Ateliér: OVA
  • Spolupráce: David Balajka, Martina Svobodová, Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová, Martin Hložka
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 3
  • Projekt: 2013–2019
  • Realizace: 2022
  • Stavebník: Městská část Praha 3
  • Krajinářský architekt: David Kučera
  • Statika: Dušan Drahoš, Staticity, s.r.o.
  • Dopravní řešení: Pudis, a.s.
  • Zdravotní instalace: Jaroslav Pojar, Pipeproject, s.r.o.
  • Fotograf: Tomáš Souček

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři