Quis Yoga Studio v Praze-Petřinách od MENU architekti Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Na Petřinách se cvičí jóga ve sklepě, pochmurno tam ale není. Naopak – čeká tu tlumené světlo a teplé podlahy

Domy na Petřinách jsou dnes už slavná stavba – architekt Vlado Milunić je projektoval hned po Tančícím domě. Dnes si tam můžete jít zacvičit. V suterénu vzniklo jógové studio.

Adéla Vaculíková , 18. 3. 2024

Jít cvičit jógu do suterénu – to není kdovíjak příjemná představa. Na pražských Petřinách se tam však za ní chodí. Atmosféru sklepení ale prostor už nemá, je příjemně světlý a vzdušný. „Jogamatky“ se tady rozbalují na dřevěnou podlahu.

Tentýž materiál je taky na stěnách i skříních – dřevo do jógových studií patří. Jeho teplé odstíny lahodí očím a struktura je příjemná na dotek. Pod podlahou tady navíc vede podlahové topení, od nohou tedy zima nebude.

Aby se v suterénu dalo sportovat, muselo se hodně bourat, původně tady totiž byly malé temné místnosti. „Nad suterénem se nachází sedm pater kanceláří a bytů, díky skeletové konstrukci jsme si však mohli dovolit všechny vnitřní příčky vybourat a navrhnout odpovídající dispozici pro nové využití,“ popisují MENU architekti, kteří stojí za návrhem proměny suterénu.

Foto: Ve velkém sále zůstalo přiznané konstrukční řešení domu.

Architekti do suterénu vměstnali dva sportovní sály. Velký se rozprostírá v zadní části přes celou šířku vybouraného prostoru. Před ním je dřevěná vestavba obsahující veškeré potřebné zázemí včetně šaten se skříňkami a ještě jeden menší sál.

Každý sportovní sál má svou vlastní atmosféru. V tom velkém zůstalo přiznané konstrukční řešení domu, který pro Petřiny v 90. letech navrhl Vlado Milunić. Ve své hrubosti jsou tady na stropě ponechány vysprávky a průvlaky, mezi kterými je kvůli akustice heraklit – šedivý stejně jako beton.

Foto: Atmosféru sklepení prostor už nemá, je příjemně světlý a vzdušný. „Jogamatky“ se tady rozbalují na dřevěnou podlahu.

Malý sál je oproti tomu velkému útulnější, pracovalo se v něm s nepřímým osvětlením falešných kleneb na stropě, které cvičící neoslňuje v žádné poloze, a taky s přírodními materiály. Třeba s hliněnou omítkou, do které je vyškrabaný obraz.

Až se na Petřiny za pohybem vydáte, vstoupíte do studia původními těžkými ocelovými dveřmi. Za nimi vás uvítá recepce, kde si před cvičením můžete dát šálek čaje.

  • Ateliér: MENU architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Petřiny
  • Adresa:: Na okraji 42, Praha 6
  • Užitná plocha: 245 m2
  • Realizace: 2021
  • fotografie: Radek Úlehla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři