Architektura / občanské stavby

Přírodní škola v rýžových polích

Návrh indonézské ekologické školy kombinované s výrobou a prodejnou byl v soutěži Holcim Awards 2011 oceněn cenou Acknowledgement prize pro oblast Asie.

Jaroslav Sládeček , 11. 12. 2013

Základním elementem tohoto školního projektu Sekolah Alam Baki, ležícího v centrální Jávě, je jeho pedagogický koncept, který silně respektuje práva dětí. Důraz je kladen na naplnění všech prvků školního programu na téma ohledu k přírodě prostřednictvím výuky udržitelných zemědělských metod - například principů hydroponie.

Na socio - ekonomické úrovni je škola vybavena dílnou a umožňuje na stejném místě pořádat trh, čímž je zapojena místní komunita, která se také podílí na výhodách tohoto druhu vzdělávaní. Uspořádání školního areálu je odrazem celkového teoretického konceptu. Prostory školy, zemědělské plochy a tržiště jsou spojeny v celek o vysoké hustotě. Budovy jsou vyrobeny převážně z místních materiálů a celková plocha projektu tvoří méně než 5% plochy pozemku, čímž maximalizuje využití ostatních ploch pro ekologické zemědělství - v tomto případě pro pěstování rýže na rýžových polích.

Projekt je kombinací několika funkcí - vzdělávací, zemědělské a prodejní. Tvarově vychází ze základního místního archetypu stodoly. Projekt se snaží vypěstovat v dětech přirozenou cestou kladný vztah k obdělávání země a její ochraně cestou udržitelného způsobu života.

Konkrétně například vegetace integrovaná do fasád plní jednak funkci vzdělávacího nástroje, zároveň pak přispívá k zastínění objektu v kombinaci s přirozeným větráním. Jiným příkladem je koncept vodního hospodaření, který obsahuje sběr dešťové vody a její skladování doplněné o využití až 85% šedé vody z pozemku.

Projekt byl oceněn v soutěži Holcim Awards.Další informace o Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.

  • Autoři: Dian Susilo
  • Město: Sukoharjo
  • Datum projektu: 2010

Klíčová slova:

Holcim Awards

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři