Edukační centrum České filharmonie v Rudolfinu od 0,5 Studio Foto: Peter Fabo
Architektura / interiér

Přízemní prostory Rudolfina rozehrálo nové edukační centrum s podmanivou estetikou reflektující historii i hudbu

Česká filharmonie pokračuje ve zvelebování svého historického sídla – neorenesančního paláce Rudolfina v Praze. Po úpravách předsálí se nyní otevřely nové prostory sloužící jako edukační centrum, které vás překvapí svou barevností, materiály a rafinovanými detaily.

EARCH.CZ , 16. 12. 2022

V roce 2018 uspořádala Česká filharmonie hned 2 vyzvané architektonické soutěže. V první se řešily úpravy předsálí Dvořákovi síně, druhá, kterou vyhráli architekti z ateliéru 0,5 Studio, se týkala přeměny části přízemí pro účely edukačního centra České filharmonie. Kromě ztvárnění interiérů bylo v návrhu důležité vzájemně provázat jednotlivé místnosti sloužící různým účelům, tak aby mohl vzniknout dobře fungující celek.

„Upravené prostory se nacházejí v přízemí historické budovy, v místě původních pokladen a kanceláří. Zdánlivě nevyhovující prostory se podařilo přizpůsobit jejich nové funkci a na první pohled zásadní limity a nedostatky přetvořit v jejich přednosti,“ vysvětlují architekti Pavel Nový a Vít Svoboda.

Foto: Architekti pracovali s pestrou paletou barev i materiálů

Architekti dbali na vytvoření prostorů, které budou na návštěvníky dýchat různou atmosférou. Reflektovali přitom historii této významné budovy z konce 19. století, identitu investora České filharmonie a opomenout nemohli ani fenomén hudby. „Svým estetickým působením vtáhne návrh všechny návštěvníky do probíhajícího programu,“ říkají autoři návrhu.

Foto: Strop prvního auditoria je pojat jako noční obloha

Návštěvníci vstupují z ulice 17. listopadu do vstupní haly se šatnou. Vzdělávací programy probíhají ve dvou auditoriích – první z nich zaujme především stropem ztvárněným jako noční obloha. Najdeme tu také trojici zlatých pódií, které svou barvou odkazující na materiály hudebních nástrojů doslova září v jinak tmavém prostoru. Naproti těmto pódiím se zabudovanými úložnými prostory se nachází zvlněná akustická stěna. Druhé auditorium je mnohem variabilnější a jeho hlavní prvek představuje zlatý strop. Funguje jako komorní koncertní síň, prostor pro lektorské workshopy i zázemí edukačního centra s různým uspořádáním sezení diváků.

Foto: Vedle zlaté barvy je sjednocujícím prvkem interiéru motiv kleneb

Dalším prostorem s velmi osobitou estetikou je respirium, které je pomocí prosklených výklenků vizuálně propojeno s prvním auditoriem, se kterým sdílí také svůj podélný tvar. „V respiriu dochází k velkému finále, ve kterém se všechny bodu programu v synergickém efektu složí do smysluplného celku. Sál slouží k projekcím, tvořivým workshopům či jako prostor pro relaxaci, uvolnění a zpracování zážitku. Efektní dřevěný lamelový strop, v němž je skryto osvětlení, umocňuje estetický dojem místnosti,“ popisují architekti.

  • Autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Alšovo nábřeží 79/12 110 00 Praha 1
  • Investor: Česká filharmonie
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 350 m²
  • Fotograf: Peter Fabo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři