Architektura / občanské stavby

SpiralTreeHouse

SpiralTreeHouse je postaven z přebytečného dřeva v lese jako místo pro meditaci. Sestává z kamenné podezdívky, spirály z neopracovaných borových kůlů zpevněné podélně lany (a v budoucnosti břečťanem), uvnitř zavěšené celty a centrálního ohniště. Je to struktura sestavená z místních materiálů, jež je v harmonii s dynamikou stromu a jeho reakcí na prostředí, která se bude v čase rozvíjet díky jeho vlastnímu růstu a růstu břečťanů.

Marie Davidová , 5. 8. 2013

Projekt SpiralTreehouse vznikl ze spolupráce Prokopa Závady, geologa, který se zabývá stromovými domy a Marie Davidvé / Coll Coll, architektky, která se zabývá performativní architekturou. Cílem bylo vytvořit stromový dům, jež jak svými materiálovými zdroji, tak svou samotnou existencí nezatíží prostředí. Spirálová konstrukce, založená na geometrickém principu vyskládání tří kůlů směrem vzhůru vznikla ze syrového borového dřeva z přilehlého houstníku, který již nevykazoval ekologii zdravého lesa. Jako podezdívka byl využit místní kámen, uvolněný vrásněním. Ve stavbě není použit jediný hřebík či šroub.

Šroubová spirála, obtáčející se kolem stromu tvoří nejprve rampu pro vystoupání vzhůru a v koruně se rozvíjí do kokonu, kde drží malou platformu pro úložiště zavazadel velkou platformu pro pobyt. V době obývání tree housu se do kokonu zavěšuje celtovinový plášť, přirozeně ventilující na principu indiánského tee pee. Z bočních stran u platformy vniká do vnitřku čerstvý vzduch, který odchází komínkem na vrcholu. Uprostřed platformy je umístěné ohniště. Povrch pobytové části je porostlý mechovým kobercem.

Koncept vznikl při našem dvoudenním workshopu v korunách stromů. V první části projektu nebyly vytvořeny žádné výkresy, ale jen model systému z potravinářských špejlí, podle kterého jsme začali stavět. Dimenzování konstrukce a úhly kladení kůlů byly odzkoušeny přímo při stavbě. Spoje se při stavbě zajišťovaly provazem. Po ukončení vyskládání geometrie byla struktura provázána napříč lany, které slouží i jako opora při výstupu. V budoucnu bude stabilitu zajišťovat břečťan.

Následně byla olovničkou a pásmem zaměřena svrchní část již postaveného kokonu a vymodelována v Rhinu 3D, kde vznikl návrh celtovinového pláště. Ten byl dále v softwaru rozbalen do střihových výkresů, které byly uspořádány plug inem Rhino Nest. Při výrobě výkresů bylo dbáno na orientaci švů tak, aby do nich nezatékala voda. Díly byly vystříhány a sešity na průmyslovém šicím stroji. Celtovinový plášť je také spirálovitý a dá se slupkovitě rozvíjet, čímž umožňuje průhledy do lesa a na přehradu.

Po svázání obou platforem jsme na tu obytnou zasadili mechový porost, který slouží jako koberec a vyrovnání borových kůlů.

SpiralTreeHouse roste a vlní se ve větru společně se stromem, ke kterému přiléhá, ale nezatěžuje ho, protože je samonosný. Díky geometrickému principu není na závadu ani sesychání dřeva. Tím, že se celtový plášť zavěšuje pouze v době pobytu jeho občasných návštěvníků nezastiňuje listí stromu. Bylo prozkoumáno tradiční užití přirozené ventilace v současné architektuře. Odvětrání směřuje kouř z ohniště nad korunu, její listí tedy není dotčeno. Těžba materiálu pro výstavbu pomohla lokálnímu ekosystému. Budoucí aplikace břečťanu je pro místní les přirozená.

Projekt prověřil metodu, kde pro výstavbu stačil jen navržený systém a výkresy vznikaly až po jeho zaměření ve finální fázi.

Pohupování v korunách stromů, průhledy na přehradu a do lesa, možnost světla a tepla ohniště vytvářejí prostředí vhodné k meditaci.

více informací zde

  • Autoři: Marie Davidová, Prokop Závada
  • Ateliér: COLL COLL
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Slapská přehrada
  • Realizace: 2013
  • Realizace: Prokop Závada, Marie Davidová / Coll Coll, Bára Peterková, Anežka Závadová, Filip Dioszegi, Michal Vedral, Janek Hradilek
Generální partner
Hlavní partneři