Rekonstrukce budovy okresního soudu Tübingenu od studia Dannien Roller Architekten Foto: Dietmar Strauß
Architektura / občanské stavby

Stoletá soudní budova prošla citlivou rekonstrukcí propojující nové se starým

Historická budova okresního soudu z počátku 20. století se nedávno dočkala generální rekonstrukce. Zásluhou citlivého přístupu německých architektů byla zachována její původní podstata, kterou doplnily promyšlené nové architektonické zásahy.

Kristýna Korčáková , 18. 3. 2022

Architektonické studio Dannien Roller Architekten, které sídlí v německém univerzitním městě Tübingen, dokončilo minulý rok již několikátý projekt rekonstrukce ve svém domácím městě. Po řadě realizací týkajících se bydlení, obchodu, služeb i vzdělávání přišla na řadu stavební adaptace historické budovy okresního soudu.

Světlou fasádu okresního soudu v Tübingenu, kterou rozehrávají pouze decentní šedé a červené akcenty, doplňuje elegantní kovový nápis „Amtsgericht“, který slouží jako praktické označení funkce budovy i jako jemný sochařský prvek. Jinak si exteriér staré třípodlažní budovy s betonovým skeletem udržuje maximální střídmost příslušící soudní budově.

Foto: Střízlivě pojatou fasádu zdobí kovový nápis označující funkci budovy 

Větší změny se odehrály až uvnitř stavby, které při pohledu zvenčí naznačují pouze velké prosklené klenuté dveře vpouštějící do interiéru dostatečné množství denního světla, aby se člověk po vstupu necítil stísněně.

Samotný vstupní prostor již nabízí pohled na kombinaci původní betonové konstrukce z počátku 20. století a soudobých prvků. Přiznaný světle šedý beton vyvažuje elegantní dubový nábytek, bílé stěny a světlá podlaha. Barevná kombinace a nenápadné osvětlení napomáhají prosvětlit celou budovu, takže by málokdo poznal, že jde o budovu starou přes 100 let.

Foto: Elegantní dubový nábytek vyniká po boku odhaleného betonu

Při rekonstrukci budovy architekti podepřeli dřívější vjezdy do garáží přiznanými betonovými nosníky, které jsou hlavním prvkem interiéru. Aby se v interiéru mohlo denní světlo lépe šířit, pracovali autoři ve velké míře se skleněnými příčkami.

Výsledná kombinace původního a nového značí respekt architektů k historické budově, která díky pečlivě provedené rekonstrukci může dobře sloužit několik následujících dekád.

Foto: Aby se v interiéru denní světlo dobře šířilo, pracovali architekti ve velké míře se skleněnými příčkami
  • Autoři: Matthias Roller, Maren Dannien
  • Ateliér: Dannien Roller Architekten
  • Země: Nizozemsko, Nizozemí
  • Město: Tübingen
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři