Architektura /

Trmalova vila – minulost a budoucnost

Trmalova vila je v současnosti jedna ze dvou veřejně přístupných vil v Praze. 1. dubna oslaví deset let od otevření pro veřejnost. Ačkoli celých deset let přístupná nebyla.

Ladislav Zikmund-Lender , 10. 3. 2009

Vilu má v současnosti v pronájmu agentura FOIBOS, která vyhrála výběrové řízení na provozovatele této národní kulturní památky v roce 1999. Po pěti letech usilovné práce a vzkvétajícího kulturního programu i expozice však přišla nemilá událost – nové výběrové řízení vyhrála jiná firma, která vilu uzavřela na dva roky a především zpřetrhala kontinuitu snažení Foibosu. Po dvou letech se Foibos do vily vrátil zpátky a snaží se navázat na předešlou linii. Na přetrženou nit se však navazuje těžko, ale pomalu a postupně se vše dává zase dohromady.

Trmalova vila byla postavena v letech 1902-3 architektem Janem Kotěrou a spadá do jeho rané tvorby a cyklu lidově laděných vil, které jsou stejně jako další Kotěrova díla dokonalými a do detailu propracovanými gesamtkunstwerky – celkovými uměleckými díly.

Vila v současnosti na stísněném prostoru nabízí ukázky raného Kotěrova nábytku, konkrétně soubory z bytu pana Haverocha. Všechny kusy jsou velmi velkoryse a laskavě zapůjčeny z Umělecko-průmyslového muzea. Dále vila nabízí obměňované selekce výstav Slavné vily, které agentura Foibos také připravuje spolu s rozsáhlou knižní edicí. Mimo to se zde nacházejí také krátkodobé výstavy. Všechno působí dohromady poněkud nesourodě a nedotaženě. Tedy nedotaženě – vila se musí narozdíl od dalších vil v Praze uživit sama.

Přesto se stará především o místní kulturní a společenské vyžití – pořádají se tu květinové dny, svatojanské slavnosti, masopusty a mnoho dalších akcí. Mimoto vila pořádá přednášky, jejichž témata jsou ale vybírána víceméně náhodně.

V současnosti se pracuje na vybudování Kotěrova centra – centra individuálního rodinného bydlení, zkráceně centra vilové architektury. Jeho úkolem by mělo být vybudování nové stálé expozice a akcí na ni navázaných, především lektorské programy. Dalším úkolem je budování badatelského centra, které by mělo nabízet rešeršní služby, podrobnou dokumentaci vily Trmalovy i dalších vil, úzce specializovanou knihovnu se zahraniční literaturou, a mělo by zde vyrůst i metodické centrum obnovy vilové architektury. Centrum přijde s novým přednáškovým cyklem, jehož témata budou zpracovávat různé pohledy na fenomén vily a přednášky budou v psané podobě zpracovány na sborník, který by měl být nikoli vyvrcholením, ale základem dalšího bádání v oblasti vilové architektury. Kromě toho by se vila měla otevřít mladému umění a mladé architektuře.

Vila je malebným prostředím nejen pro kulturní vyžití, ale nabízí i další doplňkové služby. Je ideálním a klidným místem pro konání svateb a různých firemních akcí.

Trmalova vila oslaví deset let svého otevření veřejnosti. Plány a nápady realizační tým Kotěrova centra má, chce to čas a dostatek prostředků pro jejich systematické a pilné naplňování.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři