Architektura / občanské stavby

Vysokoškolský areál - Akademie Sting - projekt 34

Navrhujeme prostor pro setkávání lidí se společnými zájmy. Prostor kde si mladí mohou povídat, sdílet své zkušenosti a konfrontovat mezi sebou své názory. Budeme rádi, pokud se v něm naučí něco ze svých vyvolených oborů a také jasnosti v myšlení a velkorysosti k ostatním.

EARCH.CZ , 14. 3. 2011

IDEA

Navrhujeme prostor pro setkávání lidí se společnými zájmy. Prostor kde si mladí mohou povídat, sdílet své zkušenosti a konfrontovat mezi sebou své názory. Budeme rádi, pokud se v něm naučí něco ze svých vyvolených oborů a také jasnosti v myšlení a velkorysosti k ostatním. Je jen shodou historicky řetězených náhod, že dnes tyto prostory nazýváme školami.

DISPOZICE OBJEKTU

Chceme Vám naším návrhem říct jak nesmírně důležité je vřelé přijetí. Dům zve své studenty dovnitř velkými prosklenými výkladci v dřevěných rámech. Kolemjdoucí mladá dívka nebo muž jsou vyzýváni ke vstupu a posezení mezi dalšími. Cestu jim naznačují velké piné dřevěné dveře.

Po vstupu je vítá velkorysá vstupní hala. Nabízí jim židli, než si jejich oči přivyknou. Uvědomí si světlo padající atriem. Světlo osvětluje předprostor před aulou a schodiště vedoucí k učebnám. Vydávají se tím směrem a stanou před schodištěm. Mohou se vydat do učeben po schodišti nahoru, pokračovat chodbou rovně a vstoupit do auly nebo vyjít ven na Dvůr. Dvůr a aula jsou partnery. Po dlouhém soustředění v aule studenti mohou vyjít ven, na vzduch se nadechnout a dovolit svému duchu odpočinout. V nepříhodném počasí se mohou alespoň dívat do zahradně upraveného dvora.

Pro "praktická" cvičení jsou určeny učebny. Seřazeny jsou kolem atrií spojených schodištěm, pro méně pohyblivé nebo líné výtahem. Na 4. podlaží jsou pohotovostní toalety. Na druhém, třetím, pátém a šestém podlaží jsou kabinety učitelů. Toalety učitelů jsou umístěny na patrech 2 a 5.

Co se týče zázemí jsou zde ještě hlavní toalety, společná kuchyňka a úklidová místnost na přízemí, technická místnost, sklad a parkování v 1.PP. Parkování je řešeno parkovacím zakladačem s výtahem v severní části pozemku. Vjezd je z východní hrany. Chráněná úniková cesta je vedena exteriérovým schodištěm na severní stěně.

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři