Ateliér Neuhäusl Hunal proměnili žižkovský byt na garsonku se spacím pódiem Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Z žižkovského 2+1 vytvořili architekti nevšedně pojatou garsonku se spacím pódiem

Propojením dříve oddělených místností vznikl otevřený obytný prostor, ve kterém se naproti růžové kuchyni nachází velké vestavěné pódium ze dřeva. To slouží jako lavice, knihovna, úložné prostory i vyvýšené lůžko v jednom.

EARCH.CZ , 1. 2. 2023

Architektonický ateliér Neuhäusl Hunal dokončil další rekonstrukci bytu, která stejně jako u těch předchozích překvapí svou prostorovou koncepcí i atypickým zařízením. „Tento projekt byl specifickou a zároveň srdcovou záležitostí – jedná se totiž o byt pro našeho kamaráda, a shodou okolností také zakladatele studia U/U, které kultivuje veřejný prostor českých obcí zejména výbornými skateparky. Vzájemná důvěra tak byla významným aspektem návrhu i realizace,“ prozrazují autoři rekonstrukce.

Řešený byt se nachází v přízemí činžovního domu na pražském Žižkově. Díky své poloze majiteli nabízí bezprostřední kontakt se zelení ve vnitrobloku, který se architekti rozhodli ještě posílit nezvyklým vestavěným pódiem z březové překližky. Protože pódium vedle úložných prostor, knihovny a lavice zahrnuje také vyvýšenou postel, může se investor při probouzení potěšit pohledem na rostliny za oknem.

Foto: Estetické propojení interiéru zajišťuje pastelově růžová barva uplatněná v kuchyni, koupelně i chodbě

„Základní princip kompletní rekonstrukce spočíval ve vytvoření velkorysého obytného prostoru, který vznikl na půdorysu původní kuchyně, jídelny a ložnice. Sjednocení dispozice umožnilo přístup světla ze dvou směrů a zesílilo vizuální kontakt se zelení na dvoře. Hygienické zázemí a vstupní chodba byly taktéž kompletně zrekonstruovány, ale jejich půdorys se až na zrušení dveří do bývalé ložnice nijak neměnil,“ vysvětlují architekti.

Foto: Architekti interiér navrhovali pro svého kamaráda, spoluzakladatele architektonického studia U/U

Multifunkční dřevěné podium svou kompaktností zajišťuje vzdušnost celého prostoru a současně vytváří neformální atmosféru bytu mladého architekta, který je zároveň vášnivým skateboardistou. Růžová barva uplatněná v kuchyni, koupelně i chodbě pak celý byt esteticky propojuje v jeden celek a vnáší do něj jistou hravost.

Z dalších rekonstrukcí studia Neuhäusl Hunal připomeňme úpravy bytu v panelovém domě pro pražského hudebníka nebo rovněž panelákový byt umělecké rodiny.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři