design /

Návrat textilu do interiérového designu. Česká značka vyrábí funkční a estetické textilní stěny

Obnovit využití textilu v interiéru si předsevzala česká značka Smart Walls. Spolu s přední stylistkou Olou Křížovou na letošním Designbloku poprvé představila kolekci představených textilních stěn, které navazují na aplikaci látek v československých domácnostech za první republiky a pomáhají vyřešit časté akustické i estetické problémy

EARCH.CZ , 15. 10. 2021

V Evropě se látky na stěnách využívali už ve středověku a velký boom u nás zažívaly za funkcionalismu. I v Tugendhatově vile designérka Lilly Reich využila látkových předělů, aby jimi prostory oddělila. Na historické využívání textilu v interiéru navazuje česká značka Smart Walls, která tradici posouvá blíže do současnosti. Společně se stylistkou a někdejší ředitelkou pražského Fashion Weeku Olou Křížovou proto vyvinuli nejnovější kolekci Venezia, která navazuje na zdobnost Benátek. Čtveřice modelů je inspirovaná bohatým uměleckým dědictvím Itálie – od tradičních ornamentů a karnevalů až po bienále soudobého výtvarného umění a architektury. Kolekce Venezia je minimalistickou interpretací sametu, leštěných ploch a těžkých rób, jejichž společným jmenovatelem je šedá paleta.

Foto: EARCH
  

NOVÁ KOLEKCE VENEZIA

Kolekci dominuje model Opera s výrazným plastickým vzorem. Odráží velkolepé benátské oslavy v honosných interiérech, symbolizuje bohaté florální motivy a další dekorativní zdobení zdí a stropů. Vlajková loď nové kolekce je provokativní vystouplým sametem, avšak stále dostatečně střízlivá kovovým zabarvením se specifickým leskem. Méně nenápadný je vzor Marmo argento, jehož jemná struktura nejlépe vynikne na velkorysé ploše. Zbarvením a bohatou strukturou odkazuje k betonu, mramoru a omšelým fasádám, které jsou pro Benátky tak charakteristické. Další symbol města na vodě – otevřené moře, všudypřítomné kanály a toky – inspiroval modely Pearl, které Smart Walls nabízí ve dvou variantách: modré a béžové. Obě se lesknou jako světlo, co se odráží na vodní hladině. Vzor s pravidelnou texturou sametových oblázků místnost opticky zateplí a dodá ji charakter.

Foto: EARCH

VÝHODY TEXTILNÍCH ZDÍ

Předsazené napínané stěny Smart Walls dokáží místnost zútulnit, propůjčit jí šmrnc a vyjádřit osobnost majitele. Kromě nejnovější kolekce jsou textilní stěny k dostání také v neutrální barevnosti, s potiskem dle přání nebo v různorodé formě příček či podhledů. Kromě estetických, mají i řadu praktických výhod – se Smart Walls můžete zapomenout na nevzhledné panely a pořídit si designovou akustickou stěnu. Mimo jiné předsazeným řešením ucelíte nepravidelné zdi, zakryjete nevzhledné kabely nebo vytvoříte multifunkční nástěnku. Vypnutí textilie do neviditelného rámu umožňuje nevídaný rozsah až do 10 metrů a vystavění geometrických, obloukovitých či jakýkoli jiných formátů podle přání.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 10. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

interiérový design tapety textil

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři