Novinky a názory / zprávy

5 tipů, jak si užít Open House Brno 2023: koncert, výstavy, dětský program i odborná diskuze

Již tento víkend se v Brně otevře 75 budov. Festival Open House Brno začne v sobotu 13. května ve Fakultní nemocnici u svaté Anny Foto: Open House Brno

Pětasedmdesát objektů přístupných bez rezervace, dva workshopy pro děti, prohlídky v angličtině nebo diskuze o veřejném prostoru přímo v parku na Moravském náměstí. To všechno nabídne letošní ročník festivalu Open House Brno. Celý program festivalu začne v sobotu 13. května v 9:00 ve Fakultní nemocnici u svaté Anny otevřením dvou výstav. Jedna pojednává o architektkách, které v Brně působily zejména v 60.-80. letech minulého století, druhá o vzniku a vývoji nouzové kolonie Písečník. Sobotní prohlídku Dada distriktu od 18. hodiny pak oživí hudbou začínající klarinetista Martin Pelan.

OpenHouse Brno , 11. 5. 2023

„O festival je každoročně velký zájem a místa s rezervacemi jsou často vybookována v průběhu několika málo minut, což nás motivuje k tomu, abychom rozšiřovali náš doprovodný program. Letos nebudou chybět akce pro děti, hudba nebo odborná diskuze o podobách a významu veřejného prostoru,“ vyjmenovává konkrétní tipy kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová.

Odkazy na doprovodný program:

Výstava Ženy v architektuře 60.-80. léta

Výstava Písečník

Workshopy pro děti

Moderované diskusi s autory nového parku na Moravském náměstí

Debaty v Nové Zbrojovce

Vystoupení Martina Pelana v DADA distriktu v soboru 13.5. od 18:00

Přehled prohlídek v angličtině

 

Pomocí interaktivního programu si zájemci mohou snadno vyfiltrovat ty druhy budov a míst, které je nejvíce zajímají. Podrobný harmonogram festivalu najdete zde. Aktuální informace jsou také na facebooku a instagramu.

Foto: Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně

Návštěvníci se mohou zapojit i vlastní tvorbou

Kromě rolí žen v brněnské architektuře se festival zabývá i tématem udržitelnosti v urbanismu. To je také příležitost nejen pro návštěvníky festivalu, jak se zapojit do projektu Open House Europe. Organizátoři budou do konce května přijímat fotky, videa, ale i obrazy nebo sochy, kterými bude odborná i laická veřejnost sdílet svůj pohled na téma Budování společné budoucnosti.

„Na webu Open House Brno jsou vedle celého programu a popisů jednotlivých uvedeny i podmínky účasti v celoevropské iniciativě, která hledá vzájemné porozumění mezi architekturou a životním prostředím. Díla, která vybere naše odborná porota, budeme prezentovat koncem roku zástupcům sítě Open House Europe v Lisabonu a pak i v dalších významných evropských městech a autory se budeme snažit vzít s sebou,“ popisuje Pešl Šilerová.

  • autor: OpenHouse Brno *
  • publikováno: * 11. 5. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

festival open house Brno

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři