Novinky a názory / názory a komentáře

Architekti CZ: Ekologie a udržitelnost - 14. díl - Križek

Luka Križek se proslavil svým organickým stylem ovlivněným Zahou Hadid. Sám však přiznává, že když se na to podívá z pohledu ekologie, má o této cestě pochyby.

Jaroslav Sládeček , 21. 8. 2015

Přemýšlíte při navrhování i o ekologii?V současné době zjišťuji, že exkluzivita, kterou měla organická architektura dříve díky tomu, že nebyly počítače a vše se muselo vymýšlet a modelovat skutečně ručně, se postupně vytrácí. Když se podíváte například na Čínu, tam už to takhle dělá kdekdo. Dokonce si troufám tvrdit, že díky počítačům je možné generovat výstřední věci, aniž by je člověk musel umět dokonale ovládat. Tím víc se rozevírají nůžky mezi tím, kdo je skutečně umělec a kdo jen ovládá nejnovější parametrický model.

Když potom vidím, jaký vliv má na architekturu ekologie a ekonomie, začínám pochybovat o tom, zda je správné utrácet tak horentní sumy za tyto kreace. Proto začínám být čím dál tím více přesvědčen, že i racionální model architektury může být kreativní, ale zatím stále hledám, jak na to.

Text byl převzat z knihy Architekti CZ / 20 rozhovorů, jejíž vznik byl podpořen grantem Studentské grantové soutěže ČVUT v Praze (č. SGS14/085/OHK1/1T/15 - Principy tvůrčí práce současných českých architektů).

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři