Novinky a názory / historie a teorie

Architektura a hudba. Procházková trasa vás seznámí s důležitými hudebními scénami v Praze

Lucerna Foto: Mapamátky

Prolínání architektury a hudby se stalo tématem nové trasy spolku Mapamátky. Mapuje stavby a místa neodmyslitelně spjata s hudební kulturou, kde si každý přijde na chuť podle svého vkusu. Procházka vede od Státní opery přes hudební kluby jako například Swim nebo Fuchs2 až k místu budoucí Vltavské filharmonie.

Mapamátky , 24. 8. 2022

Jaké koncertní sály v Praze máme, jaká je jejich historie a k čemu původně místa sloužila? Spolek Mapamátky odhaluje příběhy hudebních scén nacházejících se v centru hlavního města. Nezůstávají však pouze u zvučných staveb jako je Rudolfinum nebo Státní opera. Vydávají se i napříč žánry a na jejich webu tak od 16. 8. najdete i osud klubů Swim, Fuchs2 nebo se dozvíte, jak bude s výstavbou nového sálu na Vltavské. U rozlehlého brownflieldu v blízkosti stanice metra totiž v budoucnu vyroste nová budova filharmonie. Vítězem architektonické soutěže na její podobu se stalo dánské studio BIG, jejichž návrh byl odhalen v květnu tohoto roku v pražském Centru architektury a městského plánování. Právě ve spolupráci s CAMPem, který zasvětil celý svůj letní program Vltavské filharmonii, hudební trasa Mapamátek vznikla. Procházka je dlouhá kolem 5 kilometrů a vede převážně přes Staré a Nové Město. Trasu si může každý zájemce projít individuálně díky textovému průvodci na webu spolku. Pokud vyrazíte, můžete si na Spotify a Apple Music pustit playlist na míru, který mění hudební žánry podle toho, kolem jaké budovy zrovna procházíte.

V CAMPu můžete až do poloviny září navštívit výstavu obsahující modely finalistů architektonické soutěže. Součástí je i bohatý doprovodný program, v rámci kterého se Mapamátky 16. 8. vydaly do terénu. Během úterního odpoledne představily návštěvníkům hudební klub Swim, který je již 4 roky součástí Štěpánské pasáže. Majitelé hudebního prostoru, architektky jeho rekonstrukce ze studia MIAOW i členové spolku Mapamátky se tak pokusili oživit odkaz architekta Eugena Rosenberga. „Tento architekt je ve světě velmi známý, stážoval u Le Corbusiera a byl špičkou ve svém oboru. V Praze má několik funkcionalistických domů, včetně toho ve Štěpánské ulici, proslavil se návrhy londýnských letišť.“ Započal s výkladem Štěpán Beneš z Mapamátek.

Foto: Trasa vás zavede například do domu architekta Eugena Rosenberga, ve kterém nedávno vznikl hudební klub Swim

Dále byl probírán i fenomén pražských pasáží a nechyběla ani diskuze nad problematikou výstavby a provozu hudebního klubu v architektonicky cenném objektu. „Vždycky nás baví, když se lidé ptají, od kdy zde fungoval bazén, ze kterého vzešel klub. Žádný bazén tady totiž nebyl, v prostoru dříve bývala kotelna. Klub Swim vznikl jako zcela nový koncept navržený site specific pro toto místo. Tematicky jsou laděná i zábradlí, DJ pult připomíná skokanský můstek.“ Uvedla jedna z architektek rekonstrukce Barbara Zedková. Do diskuze se zapojil také správce celého funkcionalistického objektu a majitel klubu Swim Jakub Sedlák. Podle něj byla velkou výzvou akustika a hlavně zvuková izolace. Hned za několika stěnami se totiž nachází jeden z pražských hotelů. „Klub funguje jako samostatná jednotka. Pokud si zrovna dáváte nahoře v baru drink, nemusíte si ani všimnout, že dole probíhá koncert“ doplnil Sedlák.

Foto: Procházkovou trasu v interaktivní podobě najdete na webu spolku Mapamátky

Spolek Mapamátky se dlouhodobě zabývá popularizací pražské architektury. Na jejich webu najdete 11 vycházkových tras, které pojímají témata brutalismu, architektury Karla Pragera, filmových lokací, mostů přes Vltavu, skleněných prvků na architektuře a dalších. Hlavním cílem je ukázat lidem nevšednost toho, co se kolem nich nachází a naučit je dívat se kolem sebe. Mimo trasy nacházející se na webu, které jsou dostupné pro individuální využití, pořádají Mapamátky i zmíněné komentované procházky. Pokud byste chtěli mít tipy na architektonické zážitky hezky pohromadě, stačí počkat do září! Mapamátky totiž přicházejí s první publikací. Netradiční průvodce zve k objevování 70 míst, které byste v Praze neměli minout.

  • autor: Mapamátky *
  • publikováno: * 24. 8. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Praha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři