Novinky a názory / zprávy

Bible poválečné architektury i ostře sledovaná soutěž na Vltavskou filharmonii. CAMP oslaví páté narozeniny

Centrum architektury a městského plánování slaví 5. narozeniny Foto: IPR Praha

V Centru architektury a městského plánování (CAMP) startuje sezóna číslo pět. V únoru ji zahájí výstava České ceny za architekturu a jedinečný dokument o 20 letech bourání Žižkova. V březnu následuje křest knihy a vernisáž ambiciózního projektu Architektura 58–89, jehož editorem je Vladimir 518. Rok 2022 však bude především milníkem pro plánování a podobu Prahy dalších let. Na jaře se veřejnosti představí Metropolitní plán, nově chystaný územní plán Prahy, v květnu zase vyvrcholí soutěž o podobu Vltavské filharmonie.

Centrum architektury a městského plánování (CAMP) , 26. 1. 2022

„Ačkoliv se primárně zaměřujeme na budoucnost, hned na začátku sezóny chystáme výpravu do minulosti,“ představuje program vedoucí CAMPu Štěpán Bärtl. Experimentální film Asanace Radima Procházky se zaměří na bourání Žižkova v 80. letech minulého století. Na pětadvacetimetrové projekční stěně ukáže neznámý pohled na zanikání jedné čtvrti, kdy tradiční domy, činžáky a ulice ve velkém ustupovaly typizovaným panelákům.

„Chceme se také zaměřit na stigma poválečné architektury, která je mnohdy neprávem označována jako socialistická,“ doplňuje Bärtl. Budovy jako Nová scéna, Federální shromáždění, Kotva či Žižkovský vysílač veřejnost stále často zatracuje kvůli období, v němž vznikly. Dvousvazková publikace s názvem Architektura 58–89 spatří světlo světa 1. března. Následná výstava, kterou stejně jako celý projekt kurátorsky zaštítil hudebník Vladimir 518, ukáže často zcela ojedinělé a doposud nepublikované záběry z archivů.

Nový územní plán Prahy i nová podoba Vltavské filharmonie

Dokument, který předurčí, jak se bude vyvíjet Praha následujících let i dekád. Chystaný Metropolitní plán Prahu modeluje jako moderní město krátkých vzdáleností, které se nebude rozrůstat na úkor okolní krajiny. Plán podporuje vznik nových čtvrtí na dosud nevyužitých plochách uvnitř města, tzv. brownfieldech, jako je tomu u Bubnů nebo Nákladového nádraží Žižkov. „Metropolitní plán nastavuje jasná pravidla, podle kterých se bude Praha vyvíjet jako udržitelné moderní město. Stanoví maximální výšku budov, ochrání charakter lokalit a rozvoj nasměruje k recyklování nevyužitých a zanedbaných průmyslových ploch,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Po společném jednání v roce 2018 byly zapracovány připomínky veřejnosti, nyní plán vyjde v aktualizované podobě. V CAMPu ho představí výstava, během které proběhnou dvě veřejná projednání. „Chceme, aby se každý obyvatel Prahy mohl s plánem nejen seznámit, ale také se k plánu vyjádřit,“ dodává Boháč. Za tímto účelem vznikne speciální pracoviště, kde se návštěvníci mohou setkat se zaměstnanci magistrátu a urbanisty z IPR Praha a dozvědět se, co konkrétně město zamýšlí v jejich čtvrti. Také budou moci přímo na místě podat připomínku.

Foto: Na návrhu Vltavské filharmonie pracuje 20 mezinárodních týmů z 11 zemí světa

Už v květnu budeme znát podobu Vltavské filharmonie. Na jejím návrhu nyní pracuje 20 mezinárodních týmů včetně těch nejvěhlasnějších ateliérů světa. Nová koncertní síň Prahu vrátí na současnou architektonickou mapu Evropy. Zároveň zajistí potřebné prostory pro umění, kterým Češi vstoupili do historie. A jednoznačně bude za poslední dekády tím největším projektem svého druhu, které město postaví. „Praha nejen že moderní koncertní sál potřebuje, ona si ho i zaslouží. Tento dluh celých generací bychom se měli pokusit splatit,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora pro územní rozvoj.

Než se dozvíme, kdo navrhne novou kulturní a architektonickou dominantu Prahy, bude CAMP představovat všechny týmy zapojené do architektonické soutěže v diskuzní sérii Urban Talks. První pětici finalistů představí už 20. ledna v rámci exkluzivní streamované přednášky.

Foto: V březnu bude publikována dvousvazková publikace Architektura 58-89

Výstavy v první polovině roku 2022:

ÚNOR:              Česká cena za architekturu + Asanace Žižkova

BŘEZEN:          Architektura 58–89 (kolektivní dílo pod záštitou Vladimira 518)

DUBEN:            Metropolitní plán

KVĚTEN:          Vyhlášení výsledků soutěže o návrh Vltavské filharmonie a následná výstava

Celý program a další podrobnosti najdete na webu campuj.online.

Klíčová slova:

přednáška

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři