Novinky a názory / zprávy

Designblok 2022 právě startuje. Přinášíme osm událostí, které si nenechat ujít

Vizuál Designbloku 2022 Foto: Salim Issa

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku s tématem LES proběhne od 5. do 9. října 2022 ve dvou výstavních prostorech: Gabriel Loci v Holečkově ulici a Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Expozice jako již tradičně doplní bohatý doprovodný program na různých místech po celé Praze. Přímo v Gabriel Loci proběhnou přednášky a diskuze věnované nejrůznějším tématům napříč světem designu a architektury.

EARCH.CZ , 4. 10. 2022

Prohlídka Kunsthalle Praha – středa 17:00, Klárov 5, Praha 1

Architekti z ateliéru Schindler Seko představí novou architekturu Kunsthalle Praha a uvedou prvky jejího původního DNA společně s příběhem trafostanice od výstavby ve 30. letech až po současnou proměnu.

Foto: Konverze bývalé Zengerovy transformační stanice na Kunsthalle Praha od ateliéru Schindler Seko Architects

Richard Hutten Studio BV – Možnosti cirkulárního designu – středa 18:00, Gabriel Loci, Reflex Stage

Rotterdamský designér Richard Hutten je jedním z nejvlivnějších a nejúspěšnějších nizozemských návrhářů. Je známý především pro své koncepční a hravé návrhy. Jako jedna z předních mezinárodních osobností designu se snaží neustále posouvat hranice oboru. Na Designbloku vystopí se svou přednáškou „Možnosti cirkulárního designu“.

Ups, to se nepovedlo… –  Vera Hampl Architects –  čtvrtek 16:00, Dvořákovo nábřeží, přístaviště č. 4 , Praha 1


Během čtvrtečního odpoledne se uskuteční plavba elektrickou lodí Marie d´ Bohemia od Vera Hampl Architects, při které se architekti z renomovaných ateliérů jako Edit! architects, Formafatal a Chybik+Kristof podělí o své přešlapy a pády.

Foto: Vinařství Lahofer od ateliéru Chybik+Kristof

Sláva Ukrajině! – Ihor Sabadosh a hosté – čtvrtek 17:30, Gabriel Loci, Reflex Stage

Ihor Sobadosh je jedním ze zakladatelů multidisciplinární značky IHOR, která se soustředí na produkci nadčasových interiérových doplňků a textilu. Ačkoliv je Ihor původem z Ukrajiny, prožil většinu svého života v Čechách, kde vystudoval architekturu na ČVUT a poté navštěvoval Ateliéru designu interiéru a nábytku na UMPRUM. Na Designbloku vystoupí společně se svými hosty s příspěvkem s názvem „Sláva Ukrajině!“.

BOMMA Atelier – čtvrtek 18:00, Spálená 4, Praha 1

Kreativní ředitel značky Bomma Václav Mlynář prozradí v showroomu značky v domě Diamant ve Spálené ulici, jak vznikají unikátní designová svítidla, kde se rodí nápad a jak probíhá celý proces vývoje až po finální produkt.

Foto: Bomma atelier od italské designérky Sophie Wannenes

Natírání nazeleno. Greenwashing v prezentaci architektury – Matěj Beránek, Karolína Vránková a hosté – pátek 14:30, Gabriel Loci, Reflex Stage

Šéfredaktor online magazínu o architektuře EARCH.cz Matěj Beránek a novinářka Karolína Vránková budou společně moderovat debatu na téma greenwashing v prezentaci architektury. Jejich hosty bude inženýr Jan Tywoniak, který působí na Katedře pozemních staveb Fakulty stavební ČVUT, architekt Jan Soukup ze studia Second Nature a Vladimír Víšek, bývalý manažer udržitelnosti Ikea, který se dnes stejnému odvětví věnuje ve společnosti Prusa Research.

Kultura jako živná půda národa – Victoria Yakusha, Eva Slunečková – pátek 16:00, Gabriel Loci, Reflex Stage

Vedoucí vydání ELLE Decoration Eva Slunečková bude společně s ukrajinskou designérkou Victorií Yakushou mluvit o tom, jaký má kultura vliv na národní identitu.

Victoria Yakusha založila v roce 2014 značku nábytku FAINA, která se stala jedním z reprezentantů moderního ukrajinského designu navazujícího na kulturní odkaz země.

Foto: Pohled od Designérie Gabriel Loci Designblok 2021

Význam lesů v době klimatické krize – (Sázíme Česko) Filip Hradil, Veronika Kučerová a hosté – sobota 12:00 Gabriel Loci, Reflex Stage

Letošní ročník Designbloku se věnuje tématu lesa – ten designový v sobotu vystřídá debata o lesích skutečných. Lidé spojení s iniciativou Sázíme Česko, která se věnuje výsadbě nových stromů v České republice, se budou věnovat významu lesů v době klimatické krize.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři