Novinky a názory / zprávy

Designblok ve znamení svobody začíná

Sedmnáctý ročník Designbloku, pražského týdne designu a módy, slavnostně zahájil 21. října 2015. Tématem letošního ročníku je Svoboda, což se odrazí nejen v hlavní výstavě, ale i v celé řadě dalších instalací a módních přehlídek. Hlavním výstavním prostorem je letos Výstaviště Praha Holešovice.

EARCH.CZ , 21. 10. 2015

Pražské Výstaviště dává jedinečnou možnost výstavní koncept Designbloku představit na jednom místě. Designblok má několik výstavních domů, které tento koncept tvoří. První je Superstudio, které je zaměřeno na novinky z oblasti nábytku, svítidel a bytových doplňků. Superstudio je určeno výhradně pro prestižní české a zahraniční výrobce a bude mu patřit střední hala Průmyslového paláce a jeho pravé křídlo. Druhým výstavním domem je Openstudio zaměřené na novinky designérů, módních návrhářů, designérů šperku a grafických designérů. Je určeno také pro prezentaci školních ateliérů a mladého designu. Letos zaujme celý prostor levého křídla Průmyslového paláce. Třetím výstavním domem Designbloku je Art House. Ten je zaměřen na instalace na pomezí volného umění a designu. Letošní koncept je unikátní v tom, že Designblok požádal kurátorku Lenku Lindaurovou, aby oslovila renomované české umělce, aby vytvořili instalace speciálně pro Designblok. Art House bude zaujímat na Výstavišti dvě budovy – novorenesanční Lapidárium Národního muzea a Divadlo Spirála, které budou mít možnost návštěvníci vidět poprvé od povodně v roce 2002.

Nedílnou součástí Designbloku je kromě výstav také představování módy na přehlídkovém mole. To letošní ponese název ŠKODA Design Runway a bude umístěno ve střední hale Průmyslového paláce. Kromě módy se ale na ŠKODA Design Runway budou představovat i další projekty. K účasti na živém programu Designblok pozval spřátelené festivaly Letní Letná, United Islands a Jeden svět. Tedy hudba, nový cirkus a filmy oživí dění po celý týden konání Designbloku.

„Na letošní Designblok jsme připravili celkem 253 instalací. Účastníci letos prošli přísnějším výběrem, abychom je mohli umístit všechny do Výstaviště Holešovice. Zároveň jsme ale zlevnili účastnické poplatky, aby rozhodující roli hrála pouze kvalita přijatých projektů a vystavování na Designbloku nebylo nemožné z finančních důvodů. Vnesli jsme tak do celé akce více svobody. Je konec konců jejím letošním tématem.“ Říká Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

„Designblok letos představí nejen špičkový český a zahraniční design, ale slovo dostane i volné umění. Chceme bořit hranice a vytvářet svobodnější kreativní prostor.“ Vysvětluje Jiří Macek, kreativní ředitel Designbloku.

Letos podruhé se uskuteční soutěž Designblok Diploma Selection. Ve spolupráci s EUNIC Cluster Czech Republic a díky iniciativě Velvyslanectví Nizozemského království, které bylo spoluautorem nápadu tuto soutěž vytvořit, vybíráme na Designblok nejlepší evropské diplomanty jak z oblasti módy, tak z oblasti produktového designu. Jedenáct módních kolekcí uvidíme živě na ŠKODA Design Runway, osmnáct produktových designérů ze sedmi zemí nalezneme ve výstavě v Openstudiu Designbloku. Prestižní mezinárodní porota vybere vítěze soutěže v obou kategoriích s dotací 1000 EUR.

Ani letos na Designblok nebudou chybět významní zahraniční hosté. Italské studio Formafantasma patří bezesporu k velkým mezinárodním hvězdám, jejichž díla jsou zastoupena v nejprestižnějších světových muzeích. Jejich instalaci uvidíme v Art House. Slovenský designér žijící v Lausanne Tomáš Král přiletí představit své novinky pro českou značku Křehký. V Art House návštěvníci najdou také dílo vlámského designéra Maartena de Ceulaera. Ve výstavě Svoboda se představí rakouští Mischer´Traxler, holandská vycházející hvězda Sander Wassink, polský pár žijící ve Vídni chmara.rosinke nebo berlínské studio Blond and Bieber. Na ŠKODA Design Runway se představí ukrajinská módní návrhářka Irina Dzhus, která uvede unikátní kolekci o totalitarismu a svobodě.

Velký důraz je na Designbloku kladen na kvalitu představovaných projektů. Mezi vybranými stále více přibývá českých designérů a výrobců, což je velký úspěch. Nebudou tak chybět novinky od Lucie Koldové pro Brokis, Jana Plecháče a Henryho Wielguse pro Lasvit, Filipa Streita pro USSPA, Olgoj Chorchoj představí unikátní koncept na motivy stolu Konstantina Grcice pro Vitru, Dechem pro Kavalier Glass, Jiří Belda oslaví na Designbloku 100 let založení rodinné firmy Belda Factory, Janja Prokić ukáže novou kolekci Abrakadabra, Hana Zárubová svou první dětskou kolekci, kterou vytvořila s grafickou designérkou Martinou Černou a mnoho dalších českých špičkových designérů a firem představí novinky, které jsou na světové úrovni.

Pro sedmnáctý ročník vybrali organizátoři jedinečný prostor Výstaviště Praha Holešovice. „Těší mě, že si organizátoři letošního ročníku Designbloku pro pořádání své tradiční a významné akce vybrali právě Výstaviště Praha Holešovice. Je to jeden z prostorů, se kterým má město Praha velké plány a toto je způsob, jak jeho tvář a charakter ukázat veřejnosti. Ukazuje cestu, kterou bychom se rádi vydali a akce, které bychom v jeho prostoru rádi hostili. Samotný Designblok pak považuji za důležitou událost pražského kulturního života a jsem velmi ráda, že se letos dočkáme již 17. ročníku. Doba designu podle mého názoru přeje a na úrovni celého Designbloku je to jednoznačně vidět,“ říká primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Designblok se ale nebude odehrávat jen na Výstavišti. Po městě je přichystáno několik desítek instalací a výstav na více než 70 místech. Doporučujeme zajít se podívat na Václavské náměstí, kde bude obří krmelec – Pavilon Designbloku od progresivních architektů a1architects. Konsepti, jeden ze zakladatelů Designbloku oslaví 20 let fungování na českém trhu ve svém showroomu v pražských Holešovicích, Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová se představí v galerii Kvalitář. Souběžně s Designblokem proběhne od 22. – 23. října také výstava Památky v Křižíkových pavilónech v areálu holešovického Výstaviště, na kterou budou mít návštěvníci Designbloku zdarma vstup.

Designblok se koná za cenné podpory partnerů, zejména pak generálního partnera Erste Premier. Jiří Zelinka, manažer Premier a Erste Private Banking ke spolupráci říká: „Erste Premier a Designblok fungují v exkluzivním a výjimečném partnerském svazku již několik let. A zdá se, že je to partnerství oboustranně prospěšné a plodné. Designblok za podpory svého generálního partnera roste každým rokem a za dobu své existence se stal jednou z nejvýznamnějších designových přehlídek v Evropě. I bankovnictví Erste Premier se rozrůstá, letos oslaví své 5. výročí a současně s Designblokem proběhne také náš „narozeninový týden“ I díky spolupráci s Designblokem tak kromě nadstandardních bankovních služeb můžeme našim klientům přinášet i výjimečné zážitky v oblasti designu. Řada z nich obdrží jako dárek právě vstupenku na Designblok. Děkujeme organizátorům za jejich nadšení a inspiraci, se kterou Designblok každoročně připravují. V rámci Průmyslového paláce jsme pro své klienty a jejich hosty připravili už tradiční exkluzivní odpočinkovou zónu Erste Premier Lounge, ve které hosty čeká pestrý program na téma designu a módy. Poděkování patří opět také organizátorům za jejich nadšení a inspiraci, se kterou Designblok každoročně připravují.“

Hlavními partnery Designbloku jsou hlavní město Praha a ŠKODA Auto. „Sedmnáct let trvání pražského Designbloku značí setrvávající snahu Prahy o budování významné pozice na poli designu a módy. Rád bych v tomto roce vyzdvihl práci českých designérů a výrobců, jejichž počet rok od roku narůstá, a která má světovou úroveň. Také využití Výstaviště Praha Holešovice, coby hlavních výstavních prostor, považuji za krok správným směrem k jejich častějšímu využívání. Ostatně pro tyto účely se výborně hodí.“, uvádí radní hl. m. Prahy Jan Wolf.„Na letošním Designbloku představujeme milovníkům čistého designu náš přístup na novém modelu Superb. Jeho tvarová čistota a styl se spojují s funkčností v jeden harmonický celek, a vytváří tak silný estetický dojem. Vystavovaná studie ŠKODA Black Crystal Car je navíc umocněna aplikací českého křišťálu, který působí jako šperk, který si na sebe vezmete pro zvláštní příležitost,“ říká Jozef Kabaň, šéfdesigner značky ŠKODA.

Historie Průmyslového paláce

Stavba Průmyslového paláce, postaveného v roce 1891 vzbuzovala velké emoce už v dobách svého vzniku. Toho roku v samotném srdci areálu holešovického Výstaviště vyrostla pozoruhodná robustní konstrukce, která byla postupně vyplňována sklem. Stavba je zrealizovanou myšlenkou architekta Bedřicha Münzbergera. Ten navrhl celou ocelovou konstrukci, která ve svém nejvyšším bodě přesahuje výšku padesáti metrů. Stavební styl Průmyslového paláce je mnohými odborníky označován za secesi, jiní jej přirovnávají spíše k historismu. Poprvé v českých zemích se zde uplatnila architektura s železnou montovanou konstrukcí. Do postranních průčelí jsou zasazena figurální okna představující průmysl a vědu, vytvořená podle kartonů Mikoláše Alše ze zlatožlutého katedrálního skla. Ke kombinování obrazců se spotřebovalo na milion barevných skleněných tabulek zalévaných do olova. Na kopuli paláce je umístěna velká replika královské koruny s křížem, která měla podobu svatováclavské koruny. Interiér byl upraven roku 1907 podle projektu architekta Josefa Fanty.  

K Divadlu Spirála

Divadlo Spirála představuje výjimečné architektonické dílo z roku 1991. Jeho autory jsou Jan Louda, Tomáš Kuklík, Zbyšek Stýblo a současný rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřich Smetana. Divadlo Spirála je tvořeno ze dvou hlavních částí. Jsou jimi mohutný černý válec a obslužný prostor, který není z venčí vůbec patrný. Přístup do divadla je veden zapuštěním rampy pod okolní povrch. Za ohromným válcem je ukryto netradičně komponované jeviště i hlediště s kapacitou 800 diváků. V divadle Spirála bude umístěna druhá část Art House, kde se představí projekt M-pod Jiřího Příhody, který nás zavede na planetu Mars.

Designblok v číslech

Letošní Designblok návštěvníkům nabídne jedinečné instalace a výstavy celkem na 70 místech, včetně vyhlášených galerií, pop-up shopů a showroomů po celé Praze a 11 speciálních instalací ve veřejném prostoru. V Superstudiu se představí 84 výrobců, distributorů a firem spolu s 11 mediálními tituly. Do Art House se návštěvníci mohou těšit na 9 uměleckých projektů. Openstudio uvede 94 prezentací designérů, designérských studií a školních ateliérů. Zajímavé instalace nabídne také letošní soutěž Designblok Diploma Selection, které se účastní 29 projektů z oblasti módy i produktového designu. Právě móda tvoří velkou část programu na ŠKODA Design Runway, kde bude ke zhlédnutí celkem 12 módních kolekcí mladých evropských talentů i zahraničních hvězd. Celkem se letošního Designbloku účastní designéři a značky z Belgie, Bulharska, Estonska, Francie, Holandska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska, Španělska a České republiky.

Designblok letos poskytne finanční a propagační dar nadaci Člověk v tísni na podporu lidí, pro něž je svoboda jen snem.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 10. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři