Novinky a názory / zprávy

Křest nové knihy o fotografii architektury doprovodí přednáška americké fotografky

V Galerii Jaroslava Fragnera proběhne křest knihy o fotografii architektury spojený s přednáškou Foto: Zdroj: GJF

Jakými cestami je možné architekturu zachytit a skutečně poznat? Galerie Jaroslava Fragnera připravuje křest knihy věnované současné fotografii architektury, který doprovodí přednáška americké fotografky Laury J. Padgett.

Kristýna Korčáková , 28. 3. 2022

V pražské Galerii Jaroslava Fragnera proběhne křest knihy Venduly Tůmové Vidět architekturu / Myslet architekturu. K současné fotografii architektury, která se zabývá relevancí fotografování architektury. Vychází totiž z předpokladu, že architekturu opravdu poznáme jen na základně osobní zkušenosti a ne zprostředkovaně. Jaký je tedy význam fotografií a obecně zachycování architektury?

„Kniha sleduje různé formy fotografické intepretace architektury z perspektivy architektů, kritiků, médií a samotných fotografů /umělců. Poukazuje na významy a vztahy, které fotografie v komunikaci architektury vytváří, utvrzuje nebo konvertuje. V případových studiích představuje různé přemýšlení o architektuře jejím obrazem, ať už z hlediska tělesnosti nebo kulturního a společenského kontextu architektury,“ stojí v anotaci publikace.

Foto: Kniha se věnuje fotografii architektury a důsledkům různých způsobů interpretace architektury

Součástí křtu knihy v úterý 5. dubna od 18:00 bude také přednáška fotografky a umělkyně Laury J. Padgett, která se orientuje právě na téma fotografie a filmu. Ve své přednášce bude Laura J. Padgett hovořit o tom, jak chápe fotografii a její možné využití. Vlastní přístup ktématu architektury představí na svých třech fotografických dílech: Zumthorův dům (pro knihu esejů Promýšlet architekturu), na vlastní knize Spaceover Timea nejnovějším cyklu fotografií Regenerating Permanence. Zohlední přitom různé podmínky provázející počátky a produkci díla až po samotný výsledek. Zamyslí se také nad důležitostí proměny běžně užívané tektonické terminologie poetikou významu.

Klíčová slova:

přednáška fotografie kniha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři