Novinky a názory / zprávy

Titul nejkrásnější nádraží letos patří stanici Opava východ

Titulem nejkrásnější nádraží České republiky se letos může pyšnit stanice v Opavě východ.

PROPAMÁTKY , 14. 12. 2012

Soutěž pořádá od roku 2007 občanské sdružení Asociace Entente Florale – Souznění. Výsledky klání byly vyhlášeny 12. prosince ve Valdštejnském paláci, sídle Senátu Parlamentu České republiky.

Železniční stanice Opava východ je velmi rozsáhlá budova na odbočce někdejší Severní dráhy císaře Ferdinanda, byla vystavěna dle návrhu architekta Ernesta Ehrenhause a patří k nejstarším u nás. Byla dostavěna už v roce 1851 v pozdně klasicistním slohu. Nedávno byla nákladně zrekonstruována. Navenek si sice zachovala svůj původní ráz poklidných časů konce 19. století a v původním duchu byly zrestaurovány i unikátní nástropní malby nádražní haly. Přibylo plně digitalizované informační centrum, automatické i klasické pokladny, moderně vybavená restaurace a prodejny.

Nádraží dále získalo moderní nástupiště propojená podchodem, který významně zlepšil dostupnost nádraží a propojil město ve směru na Těšínskou ulici. Bezbariérový přístup je řešen pomocí výtahu. Před nádražím byl vytvořen nový nástupní terminál pro přestup na městskou i příměstskou autobusovou dopravu. „Nádraží Opava-východ si přes všechnu modernizaci zachovalo půvab a šarm, který mu vtiskli jeho stavitelé před mnoha lety,“ uvádí Ing. Dagmar Kůrečková z odboru kanceláře primátora Magistrátu města Opavy.

     

Klíčová slova:

nádraží PROPAMÁTKY rekonstrukce

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři