Trochu poučnej barák Foto: Radek Úlehla
Novinky a názory / zprávy

V hlavní roli architektura. Dafilms přináší výběr 20 filmů o architektuře a urbanismu ke zhlédnutí online

Den architektury 2022 a s ním spojený český festival už je sice za námi, díky Dafilms streamovací platformě dafilms.cz si ale můžete pustit snímky věnující se architektuře doma ještě teď. Dokumentární filmy vás seznámí s věhlasnými architekty, jejich vizemi a díly, provedou vás inspirativními budovami i urbanistickými realizacemi z celého světa.

Dafilms , 10. 10. 2022

Platforma dafilms.cz připravila kurátorský výběr V hlavní roli architektura, který obsahuje 20 originálních pohledů na architekturu. 

V programovém speciálu mají místo hned dva filmy o české legendě – architektce Aleně Šrámkové: Mi Abuela a Trochu poučnej barák. Snímek Aalto: Architektura emocí vezme diváky na cestu okolo světa a nabídne návštěvu 17 ikonických budov jednoho z nejvýznamnějších moderních architektů.  Pokochání městem na vodě nabízí film Benátky – nekonečně avantgardní, který zkoumá střet bohaté historie se šarmem dekadence. Kurátorský výběr 20 filmů o architektuře nabízí i zahraniční dokumenty, které jsou exkluzivně k vidění jen na dafilms.cz (v angličtině). Patří mezi ně i formálně zajímavý film Reconversion, který zve na prohlídku 17 budov z dílny portugalského architekta Eduarda Souta Moury.

Mi abuela (režie Karolína Šrámková)

Osobní pocta autorčině babičce, architektce Aleně Šrámkové, první dámě české architektury, která působila jako profesorka na Fakultě architektury ČVUT a navrhla také její novou budovu. Snímek pozoruje architektku právě v ní.

Foto: Alena Šrámková

Trochu poučnej barák (režie Jiří Kout)

Soutěž na výstavbu nové budovy Fakulty architektury ČVUT vyhrála Alena Šrámková. Proč nevyhrál jiný, formou odvážnější, návrh? Jak vypadají školy architektury v zahraničí? A jak se v budově studuje generaci budoucích architektů?

Foto: Trochu poučnej barák se zaměřuje na 10 let fungování budovy Fakulty architektury ČVUT v Praze

Aalto: Architektura emocí (režie Virpi Suutari)

Podmanivá filmová výprava proniká do kreativních procesů slavného Fina, v jehož díle se prolíná funkcionalismus s organickým designem inspirovaným přírodou. Film odhaluje milostný příběh Alvara a jeho ženy, architektky Ainy Aalto.

Foto: Aalto: Architektura emocí

Benátky – nekonečně avantgardní (režie Michele Mally)

Magické Benátky se svými kanály a úzkými uličkami stačily za 1600 let své existence učarovat osobnostem jako byli Canova, Goethe, Lord Byron nebo Walter Scott, ale i hollywoodským hvězdám... Dokument zkoumá jedinečnou identitu tohoto místa.

Foto: Benátky – nekonečně avantgardní

DK (režie Bára Kopecká)

Stavitel, který miluje bourání, chladnokrevný panikář, plachý excentrik, asketický hedonik, vynálezce života. Rytíř, který nesvléká brnění až do samého konce. Celovečerní dokument o životě a smrti architekta Davida Kopeckého.

Foto: DK

Kopie štěstí (režie Ella Raidel)

Jednou se v malebném rakouském městečku Hallstatt ubytovala tajuplná čínská návštěvnice a začala pořizovat dokumentaci tamní architektury. Dnes stojí věrná kopie centra Hallstattu v čínské zóně luxusního bydlení...

IKONY - Oľga Ondreičková (režie Mária Pinčíková)

Snímek z dokumentárního cyklu IKONY o slovenských architektech/kách druhé poloviny 20. století. Práce Oľgy Ondreičkové se vyznačují pragmatičností, jednoduchostí a monumentalitou, což z ní činí jednu z nejvýraznějších osobností první generace slovenských architektek.

Foto: IKONY - Oľga Ondreičková

Central Bus Station – (režie Tomáš Elšík)

Jedno z nejžalostnějších nádraží na světě slouží imigrantům, kteří v Izraeli hledají lepší budoucnost. Sestoupit do útrob stavby znamená nalézt společnost křísící své hodnoty a tradice. Budova se stává opravdovým odrazem společnosti venku.

Foto: Central Bus Station
  • autor: Dafilms *
  • publikováno: * 10. 10. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři