Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn od studia atelier-r, realizace 2020 Foto: BoysPlayNice
Novinky a názory / zprávy

Hlavní cenu České ceny za architekturu získala přestavba paláce hradu Helfštýn

Vítězem České ceny za architekturu 2021 se stal olomoucký atelier-r s projektem rekonstrukce paláce hradu Helfštýn, který vyniká odvážným propojením historické a soudobé vrstvy architektury. Mezinárodní porota ocenila dalších 6 realizací, které získaly titul Finalista.

EARCH.CZ , 8. 11. 2021

Šestý ročník České ceny za architekturu zná své vítěze, vyhlášeni byli na dnešním slavnostním galavečeru ve Foru Karlín. Do letošního ročníku prestižní architektonické ceny pořádané Českou komorou architektů (ČKA) bylo přihlášeno celkem 170 realizací dokončených v posledních 5 letech, ze kterých mezinárodní porota vybrala 30 nominovaných projektů.

Právě z této třicítky nominací vzešel držitel Hlavní ceny České ceny za architekturu. Kromě toho porota ocenila dalších 6 děl titulem Finalista. Při hodnocení staveb zohledňovali porotci především inovační aspekty projektů, jejich přínos pro společnost či složitost a kvalitu architektonického provedení.

Hlavní cena – Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn

Foto: Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn od studia atelier-r, realizace 2020

Hlavní cenu obdrželi architekti Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z olomouckého atelieru-r za rekonstrukci paláce hradu Helfštýn na Moravě. Architekti v tomto projektu řešili, jak zrekonstruovat historický objekt, který byl kvůli svému havarijnímu stavu veřejnosti po několik let uzavřen.

S respektem k dochovanému torzu renesančního paláce se středověkým základem hledali architekti způsob jeho optimálního zastřešení a zpřístupnění návštěvníkům. Do historické stavby, ze které byly zachovány hlavně obvodové zdi, vložili novou nápadnou strukturu schodišť a lávek, které umožnily znovu propojit přízemí s nadzemními podlažími. Nově vložené prvky jsou záměrně odlišené od těch původních a srozumitelně tak komunikují, co je nové a co staré.

Foto: Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn od studia atelier-r, realizace 2020

„Udělení první ceny projektu obnovy hradu Helfštýna bylo jednomyslné ze dvou vzájemně se doplňujících důvodů: za prvé, projekt vyjadřuje autonomní smysl architektury jako umělecké a tvůrčí činnosti, která stavbou dává tvar prostoru; za druhé, projekt reprezentuje a pokud možno shrnuje bohatství, životní kvalitu, občanský smysl mnoha kvalitních architektonických prací nominovaných na letošní Českou cenu za architekturu,“ stojí v odůvodnění poroty.

Finalisté

Přestavba menzy koleje 17. listopadu Fakulty humanitních studií UK v Praze

Foto: Fakulta humanitních studií UK a přestavba menzy koleje 17. listopadu od studia Kuba & Pilař architekti, realizace 2020

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu si odnesl ateliér Kuba & Pilař architekti za přestavbu menzy koleje 17. listopadu na sídlo Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Architekti zachovali tvar, výšku i proporce původního objektu postaveného Karlem Pragerem v 80. letech v rámci realizace areálu univerzitního kampusu v Troji.

Foto: Fakulta humanitních studií UK a přestavba menzy koleje 17. listopadu od studia Kuba & Pilař architekti, realizace 2020

„Návrh přestavby univerzitní menzy přináší nové využití původní architektonicky cenné budovy. Vychází z původního geniálního konceptu vyřezání obdélníkového otvoru uprostřed stávající budovy, čím vzniklo atrium a nový komunikační systém. Rekonstrukce je moderní, minimalistická a do jisté míry anonymní. Spoléhá na uživatele, kteří stavbě dodají barvy a osobnější a intimnější rozměr,“ okomentovala projekt porota.

Komunitní centrum Židlochovice

Foto: Komunitní centrum Židlochovice od Pavla Jury ze studia JURA ET CONSORTES, realizace 2020

Ocenění si odneslo i nové komunitní centrum Židlochovice realizované Pavlem Jurou a Pavlem Steuerem z brněnského studia JURA ET CONSORTES. Architekti navrhli v centru malého města na Brněnsku trojici nových staveb s tradičním architektonických tvaroslovím, které vymezují polouzavřený prostor malého náměstí s kašnou.

Foto: Komunitní centrum Židlochovice od Pavla Jury ze studia JURA ET CONSORTES, realizace 2020

„Nové komunitní centrum pro Židlochovice vyvolalo mezi členy poroty živou a inspirativní diskusi. Kdyby se udělovala cena za urbanismus, byl by tento projekt jednomyslným vítězem. Porota se domnívala, že důležitým faktorem jeho úspěchu byla intenzivní spolupráce mezi klientem a architektem,“ píše v odůvodnění porota.

Lazy House Zlín

Foto: Rodinný dům Lazy House ve Zlíně od Petra Jandy ze studia brainwork, realizace 2020

Dalším finalistou se stal i rodinný dům Lazy House ve Zlíně od architekta Petra Jandy ze studia brainwork. Excentrická stavba se nachází ve svažitém terénu nad Zlínem, odkud shlíží dolů na město.

Petr Janda v realizaci důsledně uplatnil koncept „prorůstání“ – kubický dům s prosklenými fasádami organicky srůstá se svažitým pozemkem, bazén se opticky propojuje s dřevěnou grotou. Dále se na pozemku nachází vinný sklep nebo celoprosklený ateliér umístěny na zatravněné střeše domu. Petr Janda všechna místa vizuálně propojil, a vytvořil tak plynoucí prostor stírající hranice mezi interiérem a exteriérem.

Foto: Rodinný dům Lazy House ve Zlíně od Petra Jandy ze studia brainwork, realizace 2020

„Je důležité zdůraznit mimořádně vysoký standard konstrukčních prvků a detailů budovy. Její skryté technické systémy, kvalitní a high-tech instalace zvolených materiálů, přirozené i umělé větrání interiéru, osvětlení a pohledové odstínění soukromých prostor – zkrátka zdánlivě jednoduchá, ale samozřejmá komplexnost domu odráží architektovu pečlivost, citlivý přístup a empatii,“ ocenila projekt porota.

Městská hala Modřice

Foto: Městská hala v Modřicích u Brna od studia Atelier bod architekti, realizace 2020

Stejně jako v minulém roce si titul Finalista odnesl Atelier bod architekti, tentokrát za městskou halu v Modřicích nedaleko Brna. Malá obec s 5 000 obyvateli vyhlásila roku 2015 veřejnou soutěž na víceúčelovou sportovní halu, ve které ateliér z pražských Holešovic zvítězil.

Foto: Městská hala v Modřicích u Brna od studia Atelier bod architekti, realizace 2020

„Tělocvična je silný projekt, čistě uspořádaný, tak vyzrálý, že překvapuje mládím svých autorů. Obsahuje již existující strukturu, s níž pracuje a váží si její přítomnosti ve výsledném architektonickém ztvárnění. Stavba je realizována z dostupných a trvanlivých materiálů. Sympatický je její odklon od okázalosti. Hlavními použitými materiály jsou beton, sklo a dřevo. Materiály nenáročné na údržbu, které spolu s velkými střešními světlíky zaručují nízkou spotřebu energie,“  stojí v prohlášení poroty.

Pavilon na Výstavišti v Praze

Foto: Pavilon na Výstavišti v pražských Holešovicích od studia Papundekl architekti, realizace 2020

Ocenění Finalista České ceny za architekturu získali také architekti ze studia PAPUNDEKL, kteří do areálu holešovického Výstaviště přispěli svým variabilním pavilonem se sklolaminátovými stěnami.

Foto: Pavilon na Výstavišti v pražských Holešovicích od studia Papundekl architekti, realizace 2020

„Porotu zaujala jednoduchost a účelnost pavilonu. S minimem stavebních materiálů, a tudíž i nákladů byla parku přidána maximální hodnota. Neutrální charakter modulární konstrukce a teplo sálající ze světlých harmonikových dveří prostě udávají ten správný tón a vyzařují dobrou náladu. Návrh pavilonu byl součástí většího záměru doplnit pražské Výstaviště o řadu objektů, které by byly sestaveny ze stejných modulů. Porota doufá, že kvalita tohoto prvního pavilonu přesvědčí zadavatele k výstavbě dalších plánovaných objektů,“ píší porotci.

Revitalizace Kostnického náměstí v Praze

Foto: Revitalizace Kostnického náměstí na pražském Žižkově od Hany Špalkové a Radmily Fingerové, realizace 2019

Dalším finalistou se stal projekt revitalizace pražského Kostnického náměstí od architektek Radmily Fingerové a Hany Špalkové, které si vzaly za cíl vytvořit jednoduchý městský prostor bez zbytečné okázalosti. Architektky respektovaly původní prvky žižkovského náměstí jako historická schodiště nebo kamenné zdi a doplnily je o současné prvky.

„Na porotu udělal dojem aktivní přístup architektů k definování zadání i samotnému projektování tohoto veřejného prostoru. Včasné upřesnění zadání přispělo ke kvalitě výsledného řešení. Na porotu také zapůsobilo přijetí projektu obyvateli čtvrti. Pozitivní reakce se projevuje i tím, že se na náměstí konají různé akce a odehrávají se činnosti, do nichž se obyvatelé ochotně zapojují. Porota považovala za velmi důležité ocenit tento typ skromného projektu, který přestože neměl velký rozpočet, projevuje se velmi expresivně, reprezentuje vynikající sociální cítění, představuje skvělý výběr a kombinaci materiálů a minimální, ale precizní design,“ zdůraznila porota.

Foto: Revitalizace Kostnického náměstí na pražském Žižkově od Hany Špalkové a Radmily Fingerové, realizace 2019

Čestná uznání a ceny partnerů

V rámci vyhlášení České ceny za architektury byla udělena i 2 čestná uznání a 6 cen partnerů. Čestná uznání si odnesl projekt Momenty dějin studia KOLMO.eu, který zahrnuje propojovací chodbu staré a nové budovy Národního muzea s projekcí věnovanou historickým momentům odehraným na Václavském náměstí. Uznání získala také vyhlídka Špička studia Mjölk poblíž obce Tanvald na Liberecku.

Cenu partnerů si odnesl projekt DADA Distrikt v Brně od KOGAA studio, Dům pro rodiče v Jeseníkách od ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti, residenční komplex Panna & Baba v Praze od studia m4 architekti, Open House Fryšták Studia New Work a nová Trójská lávka v Praze od architektů VALBEK + MOMART.

Další informace o letošních vítězích se dozvíte v tomto článku.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři