Novinky a názory / historie a teorie

Zdeněk Lukeš: Do Drážďan za moderní architekturou i výrobou elektromobilů

Tak jako každý rok, i letos jsme na počátku června strávili prodloužený víkend na zájezdu za moderníarchitekturou se společností JL tourist. Loni jsme byli v Darmstadtu, letos jsme zamířili rovněž do Německa, nejdřív do Drážďan a pak do Berlína.

Zdeněk Lukeš , 11. 7. 2018

V Drážďanech jsme nejdříve navštívili továrnu na výrobu elektromobilů Volkswagen, zvanou Gläserne Manufaktur, tedy Skleněná továrna (anglicky Transparent Factory). Ta vznikla v roce 2002 dle projektu architekta Güntera Henna původně jako výrobna nejluxusnějšího modelu značky Phaëton, ten už však skončil a dnes se tu vyrábí elektrický Golf. V roce 2016 byl objekt, jemuž dominuje obří skleněný válec plný jednotlivých typů volkswagenů, přestavěn a dnes je současně továrnou i muzeem věnovaným zejména elektromobilitě. Návštěvníci mohou vstoupit a podívat se na historii vývoje aut, prohlédnout si prototypy a samozřejmě i vyráběné vozy a získat potřebné informace. Vše v architektonicky a designově příjemném prostředí.

 

Foto: EARCH

 

 

 

Následovala cesta k asi největší současné atrakci Drážďan – muzeu Bundeswehru, které bylo zbudováno dle projektu slavného amerického architekta Daniela Libeskinda a otevřeno veřejnosti v roce 2011. Libeskind se proslavil kdysi svým Židovským muzeem v Berlíně, později projektoval např. nové divadlo v Dublinu, byl rovněž autorem urbanismu areálu Ground Zero na Manhattanu. Patří mezi představitele dekonstruktivistického stylu, podobně jako Frank Gehry nebo Zaha Hadid. Typické jsou ostře řezané konstrukce, šikmé stěny, kombinace různých materiálů. Tady si vzal do parády starý neoklasicistní objekt postavený v 70. letech předminulého století jako zbrojnice, na konci XIX. století změněný na vojenské muzeum. Po nástupu Hitlera to bylo muzeum Wehrmachtu, v éře DDR zase armád Varšavské smlouvy. Libeskind symetrickou budovu, vyhlížející jako zámek, jakoby rozřízl obrovským nožem a vetnul do ní skleněné ostří. Rozhodně zvenku zajímavé, dovnitř jsme se bohužel nedostali, neb tam bylo nějaké zasedání NATO.

 

Foto: EARCH

 

Následovala procházka po Pražské ulici, která dnes působí přívětivěji než za totáče. Šli jsme od historické budovy hlavního nádraží, jejíž novou střechu z průsvitných plastových panelů navrhl slavný britský architekt baron Norman Foster. Procházku jsme skončili u rekonstruovaného zámku a v roce 1985 znovuotevřené Semperovy opery. Gottfried Semper, slavný německý architekt XIX. století a profesor vídeňské umělecké akademie, ji stavěl nadvakrát. První budova lehla totiž po požáru popelem.

Příště se už podíváme do Berlína

 

Foto: EARCH

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři