Ve věku 82 let zemřel španělský architekt Ricardo Bofill Foto: Ricardo Bofill Taller de Arquitecturas
Novinky a názory / historie a teorie

Zemřel Ricardo Bofill. Architekt excentrických budov, který navrhoval také pro Prahu

V důsledků komplikací spojených s nákazou COVID-19 zemřel ve věku 82 let španělský architekt Ricardo Bofill. Proslavil se svými výraznými budovami, které hýří tvary i barvami. Je podepsán také pod několika realizacemi v Praze.

Matěj Beránek , 14. 1. 2022

Budovy Ricarda Bofilla šokují a strhávají na sebe pozornost. Ohromují svým nezvyklým tvarováním i pestrou paletou barev – a to už od šedesátých let, kdy svou dlouhou kariéru započal.

Narodil se do bohaté a společensky velmi dobře situované rodiny katalánského stavitele. Po studiích architektury v Barceloně a Ženevě založil roku 1963 v pouhých 24 letech vlastní architektonické studio Taller de Arquitectura, ve kterém nepůsobili pouze architekti, ale také třeba sociologové, filozofové nebo filmaři.

Během své takřka 60 let trvající kariéry navrhl Ricardo Bofill přes tisícovku projektů pro takřka 40 zemí světa. Dominují mezi nimi velké a slavné obytné soubory, jako třeba Kafkův zámek (1968), La Muralla Roja (1973) nebo Walden 7 (1974).

Foto: La Fábrica (ateliér a domov Ricarda Bofilla), dokončeno 1975

V polovině 70. let dokončil svou mistrovskou realizaci – konverzi staré a rozlehlé cementárny La Fábrica v Barceloně, kde dodnes sídlí Bofillova architektonická kancelář a kde také s rodinou žil. V Praze navrhl Ricardo Bofill nejprve přestavbu industriální budovy v Karlíně na centrálu mediálního domu Economia, pokračoval pracemi na Foru Karlín a před pár lety dokončil také bytový soubor Obecní dvůr na Starém Městě.

Foto: Obytný komplex Obecní dvůr v Praze, dokončeno 2016

Architektonická kancelář Ricarda Bofilla nezaniká, vedení totiž přebírají jeho dva synové Ricardo Emilio a Pablo. Ricardo Bofill zemřel v pátek 14. ledna v Barceloně.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři