Technologie / produkty

Nová fasáda jednoduše

„Šaty dělají člověka“. To je známé rčení, na němž je jistě něco pravdy. Nejinak je tomu i v případě domů. Jak bude vypadat fasáda objektu, řešíme ideálně již ve fázi návrhu. Často jsme však postaveni před rekonstrukci domu či zateplení objektu a s tím spojený návrh vhodného obvodového pláště. Jedním z řešení, jak zatraktivnit kabát domu, je použití fasádních obkladových desek Cembrit Express.

Karolína Řeháčková, Cembrit a. s. , 7. 11. 2014

Fasádní desky a větraná fasáda

Požadavky na energetickou úspornost domů stále rostou. Jedním z velmi efektivních a trvalých řešení zateplení domu je použití tzv. větrané fasády. Tento princip lze využít jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce a přináší na rozdíl od kontaktně zateplených fasád řadu výhod.

Tepelná izolace není vystavena vysokým povrchovým teplotám a výrazně se tak prodlužuje její životnost. Vzduchová mezera zajišťuje trvalý odvod vlhkosti z povrchu izolace a rubu fasádních desek, což celkově zlepšuje „dýchání“ domu a v neposlední řadě nedochází k přehřívání interiéru díky cirkulaci vzduchu v mezeře. Nezanedbatelným plusem tohoto řešení je bezesporu nulový vliv dilatací v obvodových stěnách a také možnost montáže fasádních desek bez ohledu na vnější teplotu.

Jednou z variant finálních pohledových vrstev jsou fasádní desky, které se montují na podkladní rošt. V současné době nabízí zajímavé řešení společnost Cembrit se svou novinkou na trhu, a sice vlákno-cementovými deskami Cembrit Express, jež jsou oproti běžným deskám menší a lehčí. Díky rychlé a snadné montáži se jedná o natolik jednoduché řešení, že výběr těchto desek je skvělou volbou jak pro instalační firmu, tak pro každého, kdo si chce fasádu namontovat sám.

Materiál na přírodní bázi

Základním materiálem fasádních panelů Cembrit Express je vláknocement, který je, coby směs cementu, výztužných vláken, vápence, celulózy a dalších přísad, jedinečným přírodním materiálem. Použijete-li tyto desky, nemusíte řešit otázku hořlavosti, mrazuvzdornosti ani zdravotní nezávadnosti. Budoucí uživatele domu pak jistě bude zajímat odolnost vůči hnilobě, plísním a živočišným škůdcům.

Na nový i starý, dovnitř i ven

Jak jsme již uvedli v úvodu, volba vhodného obvodového pláště je důležitá jak v případě novostaveb, tak u rekonstrukcí, kdy na základě architektonických, konstrukčních a tepelně-technických vlastností volíme ideální řešení. Fasádní desky malých formátů, jako je právě Cembrit Express jsou vhodným řešením zvláště pro rekonstrukce a dodatečné zateplování fasád.

Příkladem zdařilé proměny vnějšího vzhledu objektu je rekonstrukce administrativní budovy se sídlem společnosti Colsys. Ta sídlila v klasickém kancelářském objektu sestaveném z unimo buněk, původně zamýšlených pouze pro dočasnou stavbu. Stávající objekt nevyhovoval jak po tepelně-technické stránce – tj. bylo nutné jej zateplit – tak po stránce architektonické.

S novou fasádou, která je tvořena střízlivou kombinací obdélných fasádních desek v odstínech šedé a bílé, získala společnost Colsys reprezentativní zázemí pro svou činnost. Celková kompozice fasády tak dostala díky použitému obkladu nové proporce, které zdůrazňují horizontálnost objektu oproti původnímu rastru jednotlivých buněk.

Fasádní desky Cembrit Express je možné použít nejen jako finální vrstvu větrané fasády, ale i pro obklad interiéru. Obkladové desky, se svým moderním vzhledem, otevírají prostor pro fantazii architekta a nabízí mu široké možnosti použití. Navíc lze díky ucelenému systému společnosti Cembrit sjednotit vzhled fasády a střechy. Fasáda se tak hodí pro různorodé stavby od rodinných domů po výškové budovy.

Společnost Cembrit poskytuje maximální zákaznický servis. Kontaktovat ji můžete na níže uvedených odkazech. Odborní pracovníci bezplatně zajistí osobní konzultaci, zaslání vzorků či montážních návodů či poradí s výběrem konkrétních prvků a všemi technickými detaily celé skladby fasády.

Kontaktní osobu dle vašeho bydliště naleznete zde

Více informací o fasádách Cembrit naleznete na:www.cembrit.cz/fasady/info@cembrit.czzelená linka: 800 162 489

Klíčová slova:

Cembrit fasádní desky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři