Technologie / služby

V ČR vznikají moderní modulární školy a školky

V posledních letech se v České republice začínají prosazovat modulární stavby, které jsou nízkoenergetické, jsou z velkoprostorových modulů, nebo jsou to stavby designově ozvláštněné. Ty vyrábí a staví původní česká firma KOMA z Vizovic.

Jiří Kout , 4. 2. 2014

Modulární stavby z obytných kontejnerů nebo modulů jsou již desítky let oblíbené zejména v Západní Evropě, v USA, nebo v Japonsku. V České republice jsou ale doposud upozaděny. Proč tomu tak je? Lidé nejspíše příliš nedůvěřují výstavbě, která dokáže rodinný dům realizovat v řádu dnů a stavby většího rozsahu v řádu týdnů. A to i přesto, že jejich bezkonkurenční výhodou je doslova superrychlá výstavba, která z logiky věci stavbu významně zlevňuje. Navíc společnost KOMA nabízí finanční služby jako je odkup na splátky, které investici v počátcích značně ulehčí. Jenže bezkonkurenční vlastnost v rychlosti výstavby paradoxně pro mnohé působí podezřele a zřejmě boom modulární výstavby v ČR stále brzdí.

I dřevostavby čelily nedůvěře

Nedůvěře z počátku čelily i dřevostavby, které dnes již nikdo nezpochybňuje. „Před lety musely dřevostavby čelit dotazům, jestli je vítr neodfoukne. To se občas stane i nám. Když ale odpovíme tím, že jsme za dobu existence firmy KOMA vyrobili a postavili po celé Evropě více než 50 školek a škol, které splňují velmi náročné technické i hygienické normy, zpravidla tázajícím vyrazíme dech“ komentuje s úsměvem povědomí o modulární výstavbě Martin Hart z vizovické společnosti KOMA.

Obytné moduly jako ideální volba pro školy a školky asi kdekoho překvapí, nicméně předsudky postupně ustupují také v Čechách. Rychlost výstavby, která u školky o čtyřech třídách trvá v průměru pouhé 4 týdny, mnohé přesvědčí. A tím, že se jedná o modulární výstavbu, u které se běžně 90 % všech stavebně konstrukčních prací odehrává ve vizovické fabrice, je možné stavby realizovat bez zatížení okolí stavby hlukem či nepořádkem. „Modul se skládá z nosného rámu a je dodán včetně stěn, podlah a instalatérských prací. To vše je vyráběno tak, aby rám odolal rzi, což vyžaduje speciální zpracování a aby vše splnilo náročná osvědčení o zdravotní nezávadnosti. Naše moderní technické vybavení továrny, které jsme financovali se značnou pomocí Evropské unie, nám umožňuje vyrábět moduly ve špičkové kvalitě“ vysvětluje Petr Chval vedoucí správy investic a majetku KOMA.

Modulární stavby

Modulární stavby jsou tedy jednoznačně nejvýhodnější řešení co do financí a času. Přesto musí, čelit podobným pochybám jako dřevostavby před lety. Nespadnou stavby z modulů? Jsou stejně kvalitní jako jiná stavební řešení? Je možné mít libovolnou fasádu? Jsou odolné vůči požáru? Mohou být modulární stavby krásné? Architekt Jaroslav Sládeček, který je jedním z autorů knihy „I love Module“, jež je první česky psanou knihou o modulární architektuře, to vysvětluje takto: „Modulární výstavba je rychlá, levná a variabilní, a co se týče technických vlastnosti, srovnatelná s klasickou výstavbou. Tím, že se jedná o stavby prefabrikované, je zaručena vysoká preciznosot výsledného vzhledu. Příklady ze zahraniční nám ukazují, že i modulární stavby mohou být architektonicky působivé.“

To si uvědomuje i společnost KOMA, která při navrhování modulárních staveb využívá prací architekta. Toho si může vybrat klient sám, neboť KOMA spolupracuje se zhruba stovkou architektů, jež se v průběhu let zúčastnili architektonické KOMA soutěže „Modulární architektura“.

Nicméně nejzásadnější výhodou modulárních staveb ze stáje KOMA je fakt, že KOMA celoročně a kontinuálně věnuje čas výzkumu a vývoji nových modulů a doplňků. Nově vyvinuté moduly se pak postupně dostávají do realizace. Modulární výstavba má tak v ČR dosud nevyužitý potenciál.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři