Technologie / produkty

Výhody pórobetonu. Koncept digitálního plánování Xella blue.sprint dělá stavebnictví efektivnější a úspornější

Xella představuje program Xella blue.sprint pro digitální plánování Foto: Xella CZ

Proč stavět s pórobetonem? Společnost Xella představuje své produkty, které při správném zacházení dokáží uspořit čas, finance i zmenšit množství odpadu. Významnou pomocí je program Xella blue.sprint pro digitální plánování, který optimalizuje projekty již od fáze předprojektových příprav a studií.

Xella CZ , 29. 6. 2023 / Advertorial

Pórobeton Ytong je všestranný a přizpůsobivý, malé i velké projekty se s ním staví rychle, snadno, přesně a kvalitně. Systém stavebních komponentů Ytong umožní postavit celou hrubou stavbu. K trvalé oblibě pórobetonu na stavebním trhu přispívá i v současnosti nejžádanější produkt, tepelněizolační řada tvárnic Ytong Lambda YQ 450 a 500 mm.

„Gamechangerem“ ve stavebnictví jsou také velkoformátové stavební prvky z pórobetonu Ytong (Ytong Jumbo) a velkoformátové vápenopískové tvárnice Silka Tempo. Hmatatelné přínosy investorům, architektům i realizačním firmám přináší koncept digitálního plánování Xella blue.sprint.

Pórobeton Ytong si letos připomíná 100 let své existence, koncept Xella blue.sprint je důkazem inovačního potenciálu Xella

Pomocí služby Xella blue.sprint společnost optimalizuje projekty již od fáze předprojektových příprav a studií. Ke své činnosti využívá data z digitálních dvojčat řešených staveb, které si buď vytváří vlastními silami z 2D podkladů investorů nebo využívá BIM modelů svých zákazníků. Součástí služby je především doporučení vhodného konstrukčního systému. Pro zvýšení efektivity staveb, zejména v úspoře času, pracovní síly a materiálu se nejčastěji využívají technologie mechanického zdění pomocí stavebních mini-jeřábů. Tato technologie umožňuje kombinovat stavební prvky nejen s velkoformátovými prvky, ale i stěnovými nebo stropními panely.

Začátku výroby pórobetonu předcházelo několik významných objevů

S formulí na průmyslovou bázi pro výrobu autoklávového pórobetonu přišel v roce 1920 Axel Erikson, který po třech letech výzkumu vyrobil pórobeton pomocí autoklávy tak, jak jej známe i dnes.

V Česku se pórobeton vyrábí přibližně 50 let. Závody, které do dnešní doby pórobeton Ytong produkují, byly otevřeny těsně po sobě v sedmdesátých letech minulého století. Jako první přišla do provozu továrna v Horních Počaplech (1974), poté následoval závod v Chlumčanech (1975) a nakonec v Hrušovanech u Brna (1976). Na počátku 21. století se Ytong stává značkou portfolia nově vznikající společnosti Xella, která zaštiťuje i značky Multipor a Silka. Svou nabídkou výrobků a služeb pokrývá veškeré potřeby pro výstavbu hrubých staveb. Spolu s minerálními deskami Multipor a vápenopískovými bloky Silka je dnes pórobeton Ytong součástí kompletního stavebního systému, který Xella nabízí.

Výrobky nejsou to jediné, u čeho dochází ke změnám. Xella neustále zlepšuje a rozšiřuje služby pro koncové zákazníky. Těmi jsou například bezplatná cenová nabídka projektu stavby, odborné poradenství či vypracování plánů stropu, střechy nebo schodiště. Architekti, projektanti, developeři či realizační firmy oceňují inovace v oblasti velkoformátové výstavby a digitálního plánování se službou Xella blue.sprint.

Foto: V Česku se pórobeton vyrábí přibližně 50 let. Závody, které do dnešní doby pórobeton Ytong produkují, byly otevřeny těsně po sobě v sedmdesátých letech minulého století

Digitální plánování Xella oceňují investoři, architekti i realizační firmy

Investorům je společnost Xella schopna ušetřit budoucí vícenáklady na stavbě a přinášet tak konkrétní finanční úspory v rozpočtu. Jedním z nejpreferovanějších výstupů je seznam kolizí, které je Xella schopna identifikovat v digitálním dvojčeti budovy. Zde jsou tedy hlavní výhodou finanční úspory, které lze vidět ještě před započetím stavby. Další skupinou jsou architekti a projektanti, s nimiž komunikace probíhá v on-line prostředí pomocí reálných BIM modelů. Tito partneři oceňují zejména úsporu času při vytváření projektů od studie po realizační dokumentaci. Významnou skupinou zákazníků jsou také stavební firmy. Ty profitují z podpory v oblasti tvorby kladecích výkresů stěn. Benefitem je nejen úspora času a pracovníků při realizaci, ale také přesné výkazy materiálů. Navíc je tento výkaz optimalizován na dodávky celých palet, aby byla eliminována odpadovost stavebního materiálu. To odpovídá jednomu z hlavních cílů společnosti Xella, kterým je snížení negativního vlivu stavebnictví na životní prostředí.

Foto: Služba Xella blue.sprint je určena pro všechny typy staveb, dokonce se s ní dají efektivně optimalizovat i projekty a výstavba rodinných domů

Koncept Xella blue.sprint je určen pro všechny typy staveb

Služba je určena pro všechny typy staveb, dokonce se s ní dají efektivně optimalizovat i projekty a výstavba rodinných domů. Jelikož implementace strojního zdění má u rodinných domů menší přínos, v naprosté většině případů využívá Xella digitální plánování a velkoformátovou výstavbu u velkých staveb typu bytových domů, hal, administrativních budov, nemocnic, nákupních center, developerských projektů rodinných domů apod. S konceptem Xella blue.sprint navíc nerealizuje jen samonosné stěny, ale i vyzdívky skeletů nebo požární stěny. Velkou část portfolia představují bytové domy do 3−5 pater s 3 až 5 byty na podlaží. To jsou nejžádanější bytové projekty dnešní doby, protože se úspěšně staví i v menších městech. Pro velké developery samozřejmě Xella realizuje i výškové bytové domy i s 12−16 nadzemními podlažími. Stavby primárně navrhuje z velkoformátových prvků, vyžadující strojní zdění, které je maximálně efektivní.

SPONZOR

  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 29. 6. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři