Technologie / produkty

Zateplením k lepšímu. Závěsná fasáda proměnila původně nevzhledný rodinný dům k nepoznání

Nízkoenergetický dům po rekonstrukci od ateliéru Vostracký poblíž Českých Budějovic Foto: Ateliér Vostracký

Energetická náročnost na vytápění rodinného domu v jižních Čechách se díky chytré rekonstrukci snížila na 20 % oproti původnímu stavu.

EARCH.CZ , 29. 12. 2021 / Advertorial

Kdo by řekl, že i minimem stavebních úprav lze z nevzhledné stavby z 90. let, která hraje všemi vikýřky, vytvořit moderní dům se skvělými izolačními parametry.

Architekti z Atelieru Vostracký byli pověřeni zateplením velmi energeticky náročného rodinného domu ve Starých Hodějovicích nedaleko Českých Budějovic. Při této příležitosti zároveň vylepšili celkový vzhled stavby, to vše za minimálního množství zásahů do její celkové hmoty.

Kouzlo jednoduchosti

Výměnou oken, střešní krytiny a provedením nové fasády se dům skutečně proměnil k nepoznání. Původně překombinovaná stavba má dnes vzhled jednoduchého domu na obdélníkovém půdoryse s tradiční sedlovou střechou. Jižní průčelí s výhledem do zahrady se nově otevírá velkými zasklenými plochami, ty nahradily malá okna, která do interiéru nevpouštěla dostatek světla. Obývací pokoj s kuchyní se tak nyní může celý propojit s venkovní terasou a v letních měsících nabídnout příjemný vzdušný prostor.

V patře architekti vybudovali nový balkon, který přesahuje tak akorát, aby ochránil okna v přízemí před přehříváním a v domě se lépe udržovala příjemná teplota. I v patře proto okna cloní rovná pultová stříška vybíhající ze středu štítu. „Balkon a stříška nad okny v patře také zásadním způsobem vylepšily vzhled fasády,“ komentuje výsledek architekt Vostracký.

Foto: Nový balkon přesahem chrání přízemí před přehříváním

Závěsné fasády přináší mnoho výhod

Nejvýraznějších změn však architekti dosáhli díky nové fasádě. Zateplení na principu dvojitého roštu s vloženou minerální rohoží skryli pod modřínové latě a vláknocementové fasádní desky značky Cembrit. „Zavěšená fasáda je lepší ochrana pro dům. V létě slunce ohřívá fasádní desky, ale ne obvodové stěny domu, protože ty jsou až za vzduchovou mezerou. Také v zimě studený vítr ochlazuje fasádní desky, a ne stěny domu,“ vysvětluje výhody závěsné fasády Vostracký.

Foto: Nová fasáda na principu dvojitého roštu s vloženou minerální rohoží byla nejvýraznější změnou

Skvělými izolačními parametry k energetické nenáročnosti

Mezi hlavní benefity celé rekonstrukce se vedle estetičtějšího vzhledu domu řadí i nové izolační vlastnosti. Díky zateplení a novým oknům, která jsou umístěna do vrstvy izolace tak, aby se co nejvíce minimalizovaly tepelné mosty, se energetická náročnost na vytápění domu snížila na 20 % oproti původnímu stavu.

Díky fasádě laděné do přírodních barev dům také daleko lépe zapadá do svého prostředí, přirozeně komunikuje se zahradou a působí příjemným dojmem.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 29. 12. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři