Události /

Soutěžní festival mladého designu TRENDFORMERS - ZRUŠENO!

Experimentální prostor NoD oznamuje, že festival mladého designu TRENDFORMERS je v aktuálním termínu z organizačních důvodů zrušen.

EARCH.CZ , 4. 5. 2015

Informace o festivalu:

Kurátorský tým galerie NoD připraví výběr progresivních nezávislých tvůrců napříč všemi oblastmi autorského designu, kteří budou po dobu festivalu představovat a nabízet svou tvorbu. Výslednou prezentaci jednotlivých autorů ohodnotí odborná porota složená z řad osobností českého designu a architektury (Anna Marešová, Janja Prokič, Eva Eisler, Petr Babák, Adam Gebrian). Výstava je otevřena všem autorům, kteří chápou svou designovou tvorbu jakožto „mladou“ a kteří se zúčastní veřejného výběrového řízení, které Experimentální prostor NoD aktuálně vypisuje.

Soutěžní a současně prodejní festival TRENDFORMERS se bude odehrávat v galeriích NoD (Galerie NoD, Video NoD), divadelním sále NoD a programovou náplní se rozprostře ve všech přilehlých prostorách celého Experimentálního prostoru NoD. Festival představí tvorbu přibližně 40 progresivních a neotřelých značek a tvůrců z oblasti produktového designu, designu skla, grafického designu, návrhářství, designu šperku, doplňků a architektury, kteří vybočují ze standardní linie známých a opakujících se jmen na české scéně současného designu. Kurátorský výběr, založený na otevřené výzvě k předkládání aktuální autorské tvorby jednotlivých umělců či designových studií, se bude orientovat na výběr takových autorů, kteří přinášejí mimo jednoznačně prokazatelný talent a smysl pro inovativní myšlení i nádech tajemství a překvapení v podobě méně známých jmen. „Smyslem prostoru NoD byl vždy do jisté a důležité míry experiment, novost a otevření se neznámým řešením. Jsme Experimentální prostor NoD. Přejeme si proto jiný festival designu, chceme neznámá jména, která ověří, popřípadě i vyvrátí hypotézu, že i mezi méně známými a institucionálně ukotvenými tvůrci jsou autoři velice kvalitní a směr udávající“, říká Adam Halaš, hlavní dramaturg NoD.

Hlavní součástí programu festivalu bude formát „NoD viewed“, sekvence veřejných vystoupení vystavujících designérů představujících své projekty a tvůrčí koncepce před odbornou porotou, která na základě těchto vystoupení a kvality výstavní prezentace vybere nejzajímavějšího umělce, který obdrží ocenění „TRENDFORMER – Cena poroty“ a který bude odměněn zahraniční cestou na benátské Bienále. „Zajímá nás otevřená konfrontace idejí, zpřístupněná veřejnosti nejen uvnitř, ale i vně současné scény designu a umění. Nepotřebujeme přibližovat design či umění lidem, ale naopak, usilujeme o to vytvořit prostředí, skrze které se k designu a umění dá snáze přistoupit, prostor, který ve veřejné diskuzi odkrývá skrytou a účelovou podstatu předmětů každodenní potřeby okolo nás a přispívá tak k vzájemnému sblížení jinak v jistém smyslu odlišných sociálních skupin“, dodává jednohlasně kurátorský tým NoD. Porota ve složení Anna Marešová, Janja Prokič, Eva Eisler, Petr Babák, Adam Gebrian má svou erudicí a schopnostmi napomoci k naplňování právě takovéhoto prostoru, „experimentálního prostoru“, který má být živou arénou soupeřících postojů a názorů, v jejichž střetu se otevírá příležitost kultivace a porozumění.

Součástí festivalového víkendu, kdy budou všichni účastníci prezentovat a prodávat svá díla a návrhy, bude i řada doprovodných akcí, workshopů, přednášek, pořádaných ve spolupráci s platformou Artedu.cz, hudebních večerů a otevřené divácké hlasování „TRENDFORMER – Cena diváků“, které pojí facebookové hlasování s hlasováním přímo v dějišti festivalu.

TRENDFORMERS

Soutěžní prodejní festival mladého designu

Experimentální prostor NoD

6. – 7. 6. 2015

OPEN CALL: 20. 4. – 15. 5. 2015

Výzva k předkládání projektů a prezentací autorské tvorby.

http://nod.roxy.cz/cs/aktuality/3-open-call-trendformers-20-4-15-5

Porota soutěžní sekce:

Anna Marešová, Janja Prokič, Eva Eisler, Petr Babák, Adam Gebrian

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 4. 5. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

NoD design soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři